„Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да


с. 1 с. 2

Съветниците на премиера
Иван Димов

Те са винаги в сянката на премиера. Далеч от телевизионните камери и микрофоните. В нормативните документи за тях са написани само три изречения: че събират, обобщават и анализират информация, че подготвят справки и експертни становища.

А всъщност имат огромна власт. Понякога премиерските съветници са по-влиятелни и от самите министри, но това става ясно чак след като свърши даден премиерски мандат.

Симеон Сакскобургготски си имаше Тодор Диманов, Константин Паликарски и Димитър Цонев.

Сергей Станишев разчиташе на Азер Меликов, Ивайло Данаилов и Росен Карадимов.

А Бойко Борисов? Позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, поискахме от съветниците към политическия му кабинет да ни предоставят сами своите автобиографии.

Спец по криволиченето на пътищата

Човек с четири титли - генерал-майор, доцент, доктор-инженер Румен Миланов, е премиерски съветник и секретар на Съвета по сигурността. Миланов е бил шеф на КАТ, жандармерията, НСБОП, НСО, завършил е и Академията на Държавния департамент на САЩ, и Академията на МВР на СССР. В биографията си е изредил десетки публикации. Ето темите на две от тях: “Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението” и “Изследване скоростта на свободно пътуващите автомобили по криволичещите участъци на двулентови пътища”.

Проектант на магистрали

Когато завършвал висшето си образование с тапия за пътен инженер през 1968 г., премиерският съветник Васил Бонински проектирал в дипломната си работа част от магистрала “Хемус”. Става дума за участък от аутобана около Правец, включващ и днешния тунел “Правешки ханове”. На “Дондуков” 1 дошъл от областното пътно управление на София, на което бил началник 5 години. Преди това редувал работа в държавни и частни фирми все в областта на пътищата. Малко преди промените, през 1988 г., е ръководел проектирането на магистралата “Изток-Запад” в Алжир, финансирана от Световната банка. Бил е и зам.-началник по поддръжката на пътната мрежа в африканската страна към “Техноекспортстрой”. Според него проблемите с българските шосета се крият не в тяхното строителство, а в лошото им поддържане.

През 80-те години на миналия век е бил член на техническия комитет по пътно поддържане в Постоянната асоциация на пътните конгреси в Париж. А от 2004 до 2008 г. бил експерт към Еврокомисията за България в областта на обществените поръчки по програма TAIEX, сочи автобиографията му.

Майстор на шоколада

Едва ли някой журналист подозира, че шефът на правителствения пресцентър е... майстор на сладоледа и шоколадовите бонбони.

Две години Николай Боев се е трудел в шоколадовата фабрика “Станчо Колев” в Габрово, сочи автобиографията му. В завода си спомнят за Боев като работливо, интелигентно и усмихнато момче. Много добре се справял като оператор на поточната линия за форниране - на нея се изработвало фолиото, в което се поставят бонбоните, преди да бъдат пакетирани, разказва тогавашният началник на производството Николай Колев.

Боев, който пише, че е набивал крак в казармата цели 15 месеца в поделения в Ботевград, Пещера и Казанлък, е завършил журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Като изключим трудовия му стаж във фабриката за вкуснотии, преди “Дондуков” 1 Боев е работел само на още едно място - Столичната община, в пресцентъра на кмета.

Медийният съветник е още ерген, но се радва на огромен интерес от страна на десетки чаровни репортерки. Боев посочва в биографията си, че е цар и на компютърната програма “Фотошоп”.

Полиглот от Белгия

Пет чужди езика говори Ангел Чолаков, съветникът по европейските въпроси на премиера.

Разказва, че научил шведски покрай едно свое гадже от северното кралство. А иначе в последните 14 г. е живял в Белгия - където завършил две магистратури.

Бил е стажант в Генерална дирекция “ЕкоФин”, финансов съветник в “ЕксонМобил Петролиъм”, медиен анализатор в агенция “Карма интернешънъл глобъл афеърс” и преводач.

Бивш заместник главен редактор

Бившият депутат в два парламента Светослав Спасов днес съветва премиера по мобилизационната подготовка. Историкът започнал трудовия си стаж като... журналист. И то не като обикновен репортер, а като цял зам. главен редактор на в. “Шуменски новини”.

Има и четири научни статии, една от които на тема: “Подвижните армейски работилници по време на войните (1912-1918)”.

Любовта му към историята и принадлежността към НДСВ го караха да се дегизира като цар Симеон Велики във възстановки на събития от Първата българска държава. Спасов набра популярност и сред парламентарните репортерки с познанията си по гледане на ръка, а уменията си във фън шуй приложи още в първия работен ден на Бойко Борисов на “Дондуков” 1 и даде на новия си шеф ценни съвети как да подреди кабинета си.

Търговец на мляко

Преди да стане съветник на Никола Саркози, а днес и на Бойко Борисов, Радослав Точев е бил... търговец на мляко в “Данон груп” във Франция, като отговарял за пазарите в цяла Източна Европа. Точев е чел и лекции пред българските евронаблюдатели в Страсбург.

Конструктор на приемници

Далеч преди да поеме надзора над европарите, Юлиана Николова стартирала трудовата си кариера като конструктор на нискошумови микровълнови приемници и системи за цифрова телекомуникация.

Кмет и съдия

Осем години кмет на Шумен и осем години съдия - това е накратко биографията на премиерския съветник Веселин Златев. След като загуби последния местен вот през 2007 г., бе адвокат и съдружник в две фирми.

Закрилничка на децата

Съветничката Деяна Костадинова е работила в агенцията за закрила на детето от нейното създаване през 2001 г. Била е шефка на дирекцията, която е проверявала дали в училища и ясли се спазват правата на децата. Участвала е в писането на няколко закона, свързани с малчуганите и семейството.

Професорът стоматолог

Заболяванията на венците са главният научен интерес на проф. Доан Зия,здравният съветник на Борисов. Деканът на Стоматологичния факултет в София е брат на бившия зам.-министър Нахит Зия, който е в кома, откакто на 8 декември 2006 г. катастрофира край село Микре, Ловешко.

Това са хората, които премиерът Бойко Борисов е наел да му помагат във въртенето на държавното кормило. Предстои да видим дали ще се справи с “криволиченето на пътя”.
Юлиана НИКОЛОВА

Ресор - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС

Образование - електроинженер

Чужди езици - английски и руски


Румен МИЛАНОВ, 61 г.

Ресор - съветник и секретар на Съвета по сигурността

Образование - строителен инженер

Чужди езици -не е посочил


Николай БОЕВ, 31 г.

Ресор- ръководител на звеното за връзки с обществеността

Образование- бакалавър по журналистика, магистър по европейска публична администрация

Чужди езици - английски и руски/


Светослав СПАСОВ, 36 г.

Ресор- военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност

Образование -историк и икономист, доктор на науките

Чужди езици- английски и руски


Веселин ЗЛАТЕВ, 55 г.

Ресор - съветник по местната власт

Образование- юрист

Чужди езици - руски и немски


Ангел ЧОЛАКОВ, 34 г.

Ресор -съветник по европейските въпроси

Образование - политически науки и бизнес администрация

Чужди езици - френски, английски, руски, шведски и немски


Васил БОНИНСКИ, 65 г.

Ресор - съветник по регионално развитие

Образование - пътностроителен инженер

Чужди езици - английски, френски и руски


Деяна КОСТАДИНОВА

Ресор - съветничка по социална политика и юридически въпроси

Образование – юрист

Чужди езици - английски и руски

Доан ЗИЯ, 64 г.

Ресор - съветник на половин щат по здравеопазване

Образование - стоматологЧужди езици- не е посочил


Бюджетът на здравната каса -с 830 млн. лв. излишък
След няколко часа дебати депутатите приеха окончателно вчера бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г., който е с около 450 млн. лв. по-малко в сравнение с 2009 г. В него са заложени приходи и трансфери 6 размер на 2.5 млрд. лв., разходи от 1.69 млрд. лв. и близо 830 млн. лв. „излишък", който ще отиде в резерва на касата в БНБ. Разчетите са при здравна вноска от 8%. В документа е записано, че парламентът по предложение на правител­ството ще може да утвърди допълнителни бюджетни кредити, с които ръководството на НЗОК да може да увеличи цените на медицинска­та помощ от 1 юли 2010 г. Отхвърлено бе пред­ложение на опозицията да се увеличи разходна­та част с около 450 млн. лв. за сметка на излишъка и затова от БСП и ДПС гласуваха против бюджета. Според социалистите намале­ните с над 200 млн. лв. пари за болниците ще обрекат общинските лечебни заведения на закриване.


Микробуси "ще спасяват" болните в малките общини

Здравният министър настоява и пенсионерите да плащат при джипито по 2.40 лв.
В РАЗМИСЪЛ

Здравният министър съобщи, че се обмисля увеличението на здравната вноска с 2% да бъде споделено между работодателя и работника, а да не бъде за сметка само на работника, както се предвиждаше досега. Тя ще се поделя в същото съотношение като и останалите 8%.

За сметка на личните лекари остава намалената такса за пенсионерите. Според закона тя е 1 лв., а не 2.40 лв., колкото за останалите пациенти. Досега Министерството на финансите доплащаше разликата, но през 2010 г. няма да дава и лев за това. Министър Нанев дори призова това облекчение да бъде премахнато, защото всеки трябвало да поема отговорност, когато иска да се прегледа при лекар.
Наделина Анева

Здравното министерство се кани да реши по авангарден начин задаващите се проблеми с достъпа на хората от малки населени места до медицинска помощ. "Големите клиники ще събират с микробус пациенти от районите с преструктурирани общински болници", обяви в парламента здравният министър Божидар Нанев.

Заради промените, които управляващите ще наложат при работата на здравната каса, догодина се очаква поне 60-70 малки болници да престанат да работят като такива. Затова се търси начин пациентите им да се пренасочат към други лечебници в по-големи градове. Нанев обясни, че системата ще е като при извозването на учениците, която сега прилага просветното министерство. "При всички случаи това ще излезе по-евтино, отколкото да се поддържат структури по места", обясни министър Нанев малко преди НС да одобри бюджета на здравната каса за догодина. Той уточни, че микробусите ще прибират болните два пъти седмично. Това няма да важи за спешните случаи, които ще се обслужват по обичайния начин - с линейки.

От МЗ вече обявиха, че редица болници ще престанат да работят като клиники за активно лечение и дадоха за пример лечебните заведения в Кула, Трън и Радомир, които са натрупали и сериозни дългове. Механизмът, по който ще стане това, е заложен в приетия бюджет на касата. Догодина всички болници ще работят с делегирани бюджети, спуснати от НЗОК. В момента те също имат лимити, но касата им плаща и отчетена над тях дейност. При делегиран бюджет обаче това няма да става. Освен това се въвеждат много по-строги критерии да сключване на договори по клинични пътеки. За да получават пари от касата, болниците ще трябва да имат за всяка дейност назначени специалисти на основен трудов договор. Така редица дейности в по-малките болници ще отпаднат от финансирането на касата, тъй като при тях част от специалистите са приходящи и работят на основен договор другаде. "Анестезиолозите, патоанатомите, пулмолозите и някои други са дефицитни и това означава, че болниците няма да могат да приемат пациенти за редица заболявания", коментира Мая Манолова от БСП.

Идеята е тези малки лечебници да станат болници за долекуване и продължително лечение или хосписи, което излиза доста по-евтино като издръжка. До седмица работна група ще предложи нови клинични пътеки, както и промени в закона за лечебните заведения, които да позволят тази лечебници да работят по новия начин, обясни Нанев. В бюджета не е предвиден нито лев за това, отвърнаха от опозицията. От БСП смятат и че заради това преструктуриране трябва да се отпуснат повече пари на "Бърза помощ", която да покрива оголените откъм болници региони. "Това е предвидено, за догодина спешната помощ ще разполага с 30 млн. лв. за транспорт и заплати", обясниха от МЗ.

Според Хасан Адемов от ДПС готвените изменения ще създадат листи на чакащи пациенти в големите болници, а здравният туризъм ще процъфти. "Административното регулиране ни връща към една практика, от която се отказахме", допълни Адемов по адрес на делегираните бюджети. От мнозинството отвърнаха, че така ще бъде само следващата година, а през 2011 г., когато се преструктурират болниците, ще бъдат премахнати не само делегираните бюджети, но дори и лимитите за направленията за специалист.

От опозицията припомниха и че преструктурирането на малките болници няма да спести много пари на здравната каса, тъй като основните й разходи и течове са в големите.

Решение на проблема с цените на лекарствата
ще предложи здравното министерство на кабинета другата седмица, съобщиха от МЗ. Вчера министър Божидар Нанев се срещна с представители на "Ново Нордиск" - фирмата, за чиито инсулини пациентите доплащат от 1 декември. Освен за тези продукти, от 1 юни пациентите официално доплащат за още 240 лекарства, които уж са 100% поети от здравната каса. Затова МЗ ще изготви предложение за цялостно решаване на проблема с медикаментите, плащани от НЗОК. Дотогава болните ще доплащат за препаратите си.


В бюджет 2010 Робин Худ се бори с Мария Антоанета

Ракиените казани и комарът засенчиха най-сериозните промени в данъците и осигуровките догодина

Министърът на финансите си хареса нова роля - на Робин Худ. Щом богаташите се оплакват, значи работим добре, заключи той часове след среднощното препускане на парламента по приемането на бюджета. Дянков имаше предвид хазартния бизнес и най-вече Васил Божков. Магнатът, който преди две години твърдеше, че тези игри вече не го вълнуват и че си има други приоритети, си изпусна нервите, когато парламентът реши да вдигне данък хазарт на 15%. Той стовари гнева си връз двама политици, макар че други сложиха трамплина за скока на данъка. Божков, който минава за най-богатия сред българите, набеди Иван Костов за терминатор на бизнеса и баща на корупцията в България, а финансовият министър Дянков се размина с епитета "неадекватен".

Жертвите на Божковия гняв не се трогнаха

Мнозинството в парламента - също. Усещайки, че повишението на данъка за залаганията няма как да се размине, дори трите бивши управляващи партии гласуваха "за". Парите, с които ще бъде обложен допълнително хазартът, отиват директно за здравеопазване, реши още парламентът. И за да няма тълкувания, в закона за бюджета ясно бе записано - 60 млн. за лекарства срещу рак и 10 млн. за апаратура за хемодиализа.

Дотук добре, но нека си припомним какво стана с алкохола. Акцизът за ракия, уиски, водка, мастика уж щеше да се вдига - също по здравословни съображения. Селските казани обаче получиха данъчно помилване, след като депутатите, учтиво помолени от премиера, се отказаха от повишението. Понеже домашната ракия дължи половината от акциза, който трябва да начисляват винпромите - скочи ли налогът за промишлеността, скача и дължимото за селските спиртоварни. Така премиерът стана закрилник на малките и слабите - пазители на казаните и на традицията "варене на ракия". Но остана съмнението, че всъщност победи лобито на едрите играчи в бранша, което също ще се облажи от жеста.

Ако Симеон Дянков иска да вкара повече приходи в хазната, трябва да мобилизира армията митничари под командването на Ваньо Танов да проверят твърденията на депутата Яне Янев. Според бореца срещу мафията Яне Янев с укриване на данъци и фалшиви бандероли алкохолните босове жилят хазната поне с 300 млн. лева годишно. Крайно време е да разберем дали силното жилене идва от по-дребните или от някои известни винпроми.

Спиртният бизнес блокира акцизния шамар, но цигареният не успя. А в грохота на битките за облагането на ракия, комар и никотин повишаването на акцизите за електроенергия, въглища и тежките течни горива мина незабелязано. Почти между капките на медийния и обществения интерес мина и вдигането на таваните за ставките на местните данъци. А заради кризата общинските каси са толкова празни и бюджетните субсидии са толкова скромни, че повечето местни парламенти със сигурност ще се изкушат да вдигнат зависещите от тях данъци и такси с надежда да съберат повечко пари в трудната 2010 г.

И гласът на дребните фирми не се чу

Едноличните търговци са внушителна група, за която обаче плоският данък не важи. Те плащат не 10, а 15 процента данък в хазната. И понеже са дребни, гласът им никак не се чува. Ами осигуровките, които ще се стоварят като парен чук върху българите от категорията "самонаети"? От догодина минималният доход, върху който трябва да плащат вноски, хвръква от 260 на 420 лева. Този скок засяга и ЕТ, и джипита, и бирници, и картофопроизводители. Не жалим адвокатите - ако някой от тях не успява да си докара поне 1000 лева месечно, трябва да е новоизлюпен или тотално некадърен. Може да не е и голяма беда за добре печелещите лични доктори, както и за други групи "самонаети", като нотариусите и частните съдебни изпълнители, които се славят с нелоши доходи. Някои успешни земеделци може би също няма да усетят ръста на вноската. Но със сигурност такъв сериозен скок не е здравословен за средната класа по време на криза.

Много е важно какво ще се случва с инфлацията през следващите месеци. Защото ако цените растат, а доходите - не, ще обедняваме. Към обедняващите трябва да добавим и хората, които ще загубят работата си. Не е тайна, че безработицата ще продължава да расте. Някои мопополисти като ВиК компаниите вече ни развалят празничното настроение с искания за повишение на тарифите. Токът също ще поскъпне.

Така че с едната си ръка правителството като Робин Худ бърка дълбоко в джоба на хазартния бизнес, но не прощава и на останалите данъкоплатци. Отупва брашнения чувал и обяснява, че ще замеси и поделя тънка безвкусна пица, понеже тройната ламя е омела шунката, а глобалната буря е отвяла солта, маята и маслото. От което на народа не му става по-добре. Но това е положението.

Бюджетът е по-скоро разумен и честен

Понеже се базира на прогнози, които са някъде по средата между прекомерното черногледство и лекомисления оптимизъм. Правителството е направило сметките като за държава, чиято икономика вероятно ще спадне с още 2% догодина. Червената опозиция твърди, че очакваните приходи са силно и нарочно подценени, за да може след месеци Борисов и Дянков да се хвалят как са надвили кризата и сивата икономика и са преизпълнили плана за постъпленията. Костов пък мрачно заявява, че заложените приходи изобщо не са в кърпа вързани. Дори бизнесът е раздвоен за близкото бъдеще. Стопанската камара смята, че прогнозата за 2% спад догодина е неуместно бодряшка, а Асоциацията на индустриалния капитал не се съмнява, че ще отлепим от дъното.

Затова финансовият план на държавата за догодина може да бъде наречен пестелив и разумен. Той е сух и нагарча, но с тенденция да бъде подсладен през втората половина на 2010 г., ако икономиката дръпне по-скоро и по-силно от очакваното. Самият министър на финансите е по-скоро оптимист.

Дянков вече успя да ни досади с повтаряне на новината, че най-голямата рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс" е подобрила оценката си за България. Но е нормално да се радва - това е силен сигнал, че страната ни не се дава на кризата. Само ще припомним, че с цената на много лишения стягаме бюджет с минимален дефицит, докато другите в ЕС се чудят как да вкарат разходите си в строгите Маастрихтски рамки. Гърция например наскоро поправи прогнозите си и обяви, че бюджетът й ще свети в ярко червено - с преразход, равен на 12.7% от БВП.

Въпреки че тройната коалиция се постара да прахоса милиарди в аванс за безумни и скъпи начинания, въпреки че повечето нови министри откриха не скелети, а цели гробища във ведомствените си гардероби, България ще се опита да поддържа равенство между приходите и разходите с разлика до минус 0.7%.

А опозицията се оказа "слаба ракия"

и не успя да заклейми бюджета, подготвен от новата власт. Вместо да бранят нищите и слабите, червени активисти раздаваха из кулоарите на парламента брошурки на заведение за пици с лика на финансовия министър и телефона в кабинета му. Станишев и колегите му депутати пък хем се присмиваха на Дянков, че няма как да събере 800 млн. лева допълнително "по жичката" - от свързването на информационните системи на НАП и митниците, хем твърдяха, че постъпленията са занижени и че приходната част трябва да порасне със 762 милиона.

Трагикомичното в ситуацията е, че бившите министри, които не уцелиха през нито една година размера на бюджетните потоци, а лекомислената им прогноза за приходите за 2009 г. надминава "само" с 6-7 милиарда лева реалността, сега правят изчисления с точност едва ли не до стотинка. Но те вече изядоха пастите, така че по-добре е сега да мълчат.


Погват и пластичните хирурзи
ДАНЪЧНИТЕ започ­ват проверки в част­ните клиники по плас­тична хирургия.

Според тях скъпостру­ващите процедури за по­добряване на външния вид дават богати възможности за укриване на данъци. Според неофициалната статистика за последните три години пластичните хирурзи са с едни от най-големите обороти. Цените на услугите варират, но и най-евтината манипулация надхвърля 2-3 хиляди ле­ва. Някои от утвърдените хирурзи също искат про­верки, за да се види как работят другите и има ли лоялна конкуренция. „Ако утре данъчните позвънят в клиниката, ще им направя кафе. Тук работят 13 човека на договори. Самият аз съм на заплата. Тя е около 5

пъти по-висока от тази на президента и аз не го крия", казва лекарят на звездите Николай Георги­ев. Той твърди, че е един от малкото, който изкарва честно парите си и иска да се види как работят онези, които искат един­ствено бързо забогатява­не. Не разбира защо има тенденциозно заяждане с пластичните хирурзи. „Говорят глупости, за­щото не разбират. Лесно се забогатявало при нас. Защо не проверят лека­рите на заплата. Имам пациентка, на която й е отказана помощ. Защо? Защото не дала рушвет. Като проверят това, ще ги чакам на моята врата. Ако дойдат преди това и аз ще се наложи да им задам няколко въ­проса", ядосва се Николай Георгиев.


Далавери около кметицата на ЛИДЕР

Продават на безценица болницата в Бобов дол?
Христо Ковачки и шефът на „Миньор" (Перник) Никифор Вангелов ще

копаят терена за въглища
КМЕТИЦАТА на Бобов дол Грети Алексова иска да хариже на безце­ница местната болни­ца на Христо Ковачки и дясната му ръка Ни­кифор Вангелов.

Това твърди запознат с предложението общинар. Вангелов е известен в ре­гиона и като президент на футболния клуб „Ми­ньор" (Перник).

Крайният резултат е пред­видим, като се има предвид, че кметицата е подкрепена от ЛИДЕР и де факто Ковачки и Вангелов са я сложили на този пост, заявиха пред „168 часа" общински съветници от „Ата­ка" и РЗС и представиха в ре­дакцията документи.

Това е само един пример за сключваните сделки и неизгодни договори за обществени поръчки, из­вършвани с подкрепата на кме­тицата Грети Алексова, гневят се съветниците. „Многократно подавахме сигнали до различни институции, включително и в прокуратурата, но до момен­та няма никакъв резултат, което значи, че корупцията не е само в област Кюстендил, а и на различни нива в изпълни­телната власт", заявява общинският съветник от „Атака" Стойчо Стоянов.

В периода ноември 2007 г. -септември 2009 г. на заседания на Общинския съвет - Бобов дол се вземат множество реше­ния относно МБАЛ „Д-р Стоян Сантев" - общинската болница. Недоволни общинари твърдят, че повечето от тях са незаконосъобразни като взетия па­ричен заем от „Минна компа­ния" ЕООД - собственост на Никифор Вангелов, който е съпруг на сестрата на Христо Ковачки. Решението било взе­то от кмета Грети Алексова, твърдят добре запознати пред „168 часа". Имало е намере­ние за намаляване на капитала

но това не е станало. Имо­тът и сградите са актувани с акт за публична общинска собственост 333/21.11.2008 г. Дружеството е преобразувано от ЕООД в ЕАД, а сградите и теренът са частна общинска собственост.

„Болницата получава зае­ма в размер на 170 000 лв., за да погаси задълженията си към фирмите доставчици на лекарства. Тя е собстве­ност на общината и само Общинският съвет може да обявява акциите за продава­не", отговори пред „168 часа" инж. Грети Алексова, кмет на общината.

Общинарите съзират имен­но такова намерение за полз­ване на терените и сградите. Истинската причина за инте­реса на Ковачки и Вангелов към терените на болницата били откритите залежи на въглища там твърдят гневните общинари.

Отговорът от страна на „Минна компания" е, че фир­мата провежда политика за системно подпомагане на Бо­бов дол, която за миналата го­дина е била най-бедната общи­на. Това обясни пред вестник „168 часа" Десислава Филипо­ва, отговаряща за връзките на фирмата с обществеността. Тя допълни, че се правят много неща за подобряване условия­та на живот в града и предпри­ятие като това спокойно може да бъде социален партньор на общината.

„За нас е важно болницата да продължи да работи, неза­висимо дали ще е

общинска или частна

Същото се отнася и за хосписа, дори ще увеличим легловата база в него", хвали се кме­тът на Община Бобов дол. Тя се аргументира с факта, че в общината има няколко струк­туроопределящи предприятия с около 4000 работници и насе­лението е застаряващо.

Според Алексова с продаж­бата на акции ще се осигурят средства за погасяване на прос­рочените задължения, които са около 620 000 лв. Тогава може да се привлекат и специали­сти, на които да се предложат добри заплати, за да лекуват в

бобовдолската болница.

„Отговорността при Съ­вет на директорите е по-го­ляма, отколкото при един уп­равител", допълни Алексова.

На въпроса дали Бобов дол е в „черния списък" по програма „Сапард", заради потъване на средства по из­граждането на път, кметицата отговори, че общината фигури­ра в този списък, но в момента текат още проверки по случая. Членове на общинския съвет твърдят, че имало нарушения на инж. Грети Алексова и с разпродажбата на общинско имущество, без гласуване на Общинския съвет. По предло­жение на кмета се взема реше­ние за откриване на процедура за продажба на недвижим имот - бившия ресторант „Волга", със застроена площ 330 кв. м. Решава се началната тръжна цена да бъде

120000 лв. без ДДС като на общинските съветници не е предоставена пазарната оценка на имота, това твърди присъствал общински съвет­ник. На кмета е възложено да

проведе търг с тайно наддава­не за имота и да сключи дого­вор за продажба. Въз основа на проведения търг за купувач е определен „Въгледобив Бо­бов дол" ЕООД, управлявана от Никифор Вангелов. В дого­вора фигурирало и право на собственост върху мазе с площ 330 кв. м. Общинският съвет не е гласувал в решението за продажбата на ресторанта, че към него има и мазе с площта на ресторанта, като имотите са продадени на минимално определената сума, гневи се общински съветник. Решенията за продажба на имота и определянето на начал­на тръжна цена са взети под председателството и решава­щия глас на действащия към момента на вземането им пред­седател на Общинския съвет Димитър Ганчев. Неочаквано, впоследствие той сключва до­говора за покупко-продажба в качеството си на купувач, действащ като упълномощен представител на „Въгледобив Бобов дол" ЕООД, показват документ общинарите.НИКОЛАЙ ПЕТРОВ


Нанев: Оставяме вратичка за още 350 млн. лв.
Истинското намаление на парите за здравната каса засяга болничната помощ. Има обаче решение при добра събираемост през следващата година още 350 млн. лв. да отидат за лечебните заведения. Това обяви по време на парламентарните дебати по приемането на второ четене на бюджета на НЗОК за 2010 година здравният министър Божидар Нанев. Както писа "Монитор", депутати от ГЕРБ и Синята коалиция, както и здравният министър и финансист номер 1 Симеон Дянков, се подписаха под меморандум, според който догодина освен допълнителните средства за лечебниците трябва да бъдат осигурени още 10 млн. лв. за модерна апаратура, както и 60 млн. лв. за онкоболните. Тези средства, както вече стана ясно, ще дойдат от постъпленията от вдигането на ставката за хазарта.

Според Нанев основният финансов документ на касата е изключително балансиран и няма място за притеснения. Той обвини левицата, която атакува бюджета, че темата целенасочено се политизира.По много сигурен начин се осигурява извънболничната и денталната помощ, както и медико-диагностичната дейност, категоричен е министърът. В отговор на критиките за вдигането с 2% на вноската той припомни, че България е с една от най-ниските по размер осигуровки. Целта на увеличението е да има по-големи приходи в системата, обясни Нанев.

zdrave.net
Без доплащане в болниците догодина
Никакви ценоразписи в лечебните заведения; няма да има официално доплащане в болниците през следващата година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков пред бТВ. „В България системата може да се подобри първо по няколко други начини, преди въобще да се мисли за доплащане, така че аз не мисля, всъщност съм убеден, че в следващата година, две години няма да се стигне до този тип с доплащане”, каза той. По думите му, повече пари можели да се намерят от хазната с допълнителни реформи, така че правителството да може да плаща „малко повече и много по-добре да си управлява парите”. Затова нямало да се налага да се правят доплащания.
Парите от увеличения данък върху хазарта отиват направо в здравеопазване, потвърди той приетото тази нощ решение в бюджет 2010. Това Дянков аргументира така: „Ако се попитат хората: искате да имате повече хазарт или да имате повече пари за здравеопазване, аз съм убеден, че повечето хора ще подкрепят нас, а не хазартните богаташи.”

Владислав Горанов: Каквото и да стане, гарантираме пенсиите и лечението
Има създадена организация още до края на 2009 г. да бъдат утвърдени новите правила за сключване на договори с НЗОК, съобщи пред БНР заместник-финансовият министър и председател на УС на НЗОК Владислав Горанов. Договори ще се сключват само с онези болници, които наистина осигуряват медицина, категоричен беше той. Болница без специалист и техника осигурява заблуждаващ достъп до медицинско обслужване, който е вреден за здравето, заяви Горанов. И даде за пример ситуация, при която анестезиологът е декларирал, че ще работи сутрин, а хирургът следобед – как тогава правят операции, запита зам.-финансовият министър.
Горанов заяви, че могат да бъдат дадени безброй примери за неефективно разходване на средства от НЗОК. „Иска се решителност и самоотверженост, за да започне реформата, която с днешното гласуване партия ГЕРБ подкрепи – финансиране на качествено медицинско обслужване, а не на сгради, в които няма кадри и апаратура”, твърди новият председател на Управителния съвет на касата. Според него текстове в трите гласувани закони за бюджета догодина гарантират, че каквото и да се случи, правителството може да се ограничи в републиканския бюджет, но ще гарантира пенсиите и лечението на хората чрез НОИ и НЗОК.

БЛС бойкотира здравното министерство
Българският лекарски съюз прекратява участието на свои експерти в комисии, работни групи и екипи към здравното министерство. Съсловната организация се оттегля и от преговорите по Национален рамков договор за 2010 г., съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред Zdrave.net. Представителите на Лекарския съюз се използват за параван, твърди д-р Райчинов – предложенията им не се вземат предвид, а впоследствие се обявява, че решенията са съгласувани със съсловните организации. Чашата на търпението е преляла след съобщението на заместник-здравния министър д-р Валерий Митрев от вторник, че до 15-ти декември 2009 г. изпълнителите на медицинска помощ трябва да сключат договори с НЗОК, която ще издаде индивидуално решение, вместо да подписва НРД 2010. Тъкмо това е и поводът БЛС да се оттегли от преговори с касата за НРД 2010, считано от 2-ри декември 2009 г. От съсловната организация са оповестили решението си в писмо до председателя на Управителния съвет на осигурителната институция и до директора й.
В друго писмо, адресирано до министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и заместника му д-р Митрев БЛС информира, че прекратява участието на свои експерти и членове във всички комисии и екипи към здравното министерство, както и във всички дейности, предприети от ведомството. Изключение е Акредитационният съвет, в който съсловната организация остава.
„С голяма изненада на проведената вчера (вторник, 1-ви декември, б.р.) среща по повод реформата в здравеопазването, въпреки проведените с Вас и вашия заместник разговори на предната среща относно бюджета на НЗОК, сключване на НРД 2010 и ангажиментите, които поехте по тези и други въпроси, разбрахме, че всичко гореизложено е невалидно”, пише в писмото, подписано от д-р Цветан Райчинов. „Оказва се, че всичките ни договорки, както и участието на наши експерти в изброените дейности са били безсмислени”, посочва д-р Райчинов и допълва: „Оставаме с чувството, че БЛС се използва като параван, само за да се съобщава на обществото, че нещо е съгласувано или прието с консенсус от двете институции.”
В писмото се настоява при вземането и оповестяването на индивидуални решения на министъра „по никакъв начин да няма твърдения, че тези решения са съгласувани или приети съвместно с ръководството на БЛС” и се посочва, че оттук нататък лекарският съюз и ръководството му не носят никаква отговорност за случващото се в системата на здравеопазването.

По сходен начин стоят нещата и с НЗОК - над 700 души са се ангажирали в преговорния процес, инвестират се време и пари, а накрая всичко това се зачерква, защото някой е решил, че е по-добре да издаде собствено решение, отбеляза д-р Райчинов. „Като гледам състава на ръководството, това вече не е здравна каса, а някакъв зам.-министерски съвет”, коментира председателят на БЛС.

В събота ще се състои Национален съвет на съсловната организация, а на следващия ден ще има пресконференция, каза още д-р Цветан Райчинов.


Лекари затварят кабинети, няма пари
ПЛОВДИВ, Мария КАРАБОЙЧЕВА

Затваряме кабинетите от днес, ако Здравната каса не ни плати парите за извършените дейности. Крайният срок за превеждане на октомврийските суми беше 30 ноември. Още не са ни изплатени и потребителските такси за пенсионерите за юли, август и септември, заяви вчера председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

От болниците също се оплакаха. Чакаме, срокът изтече. Трябва да плащаме заплати, имаме задължения за лекарства и консумативи. Всичко това създава усещане за нестабилност, коментират от лечебниците. Според управители е платена само част от дължимите суми. Доктори твърдят, че има двоен аршин, тъй като Здравната каса се е разплатила първо с тоя-оня, а другите чакат.

Получихме парите от НЗОК в понеделник следобед и веднага ги преведохме. Знаем, че е много трудно, но ние сме второстепенен разпоредител на средствата, коментира вчера директорът на Районната каса д-р Борис Джурджев. Според него някои практики са получили сумите си вчера, при други трябва да пристигнат днес.
Цирк в ДРБ: Смениха борда, директор няма
ПЛОВДИВ, Мария КАРАБОЙЧЕВА

Борба до дупка за шефското място се очертава в МБАЛ „Пловдив" (Окръжна болница). От вчера лечебницата има нов тричленен съвет на директорите, старият падна още по обяд. До късно вечерта обаче нямаше официална информация кой става изпълнителен директор на болницата.

Досегашният шеф доцент Георги Йорданов, бивш общински съветник от БСП, остана извън борда. В съвета влезнаха заместникът му д-р Аргир Аргиров, замът на Центъра за спешна помощ д-р Димитър Христозов от ГЕРБ, както и Снежана Динева, юрист в здравното министерство. Според запознати след смяната на борда тримата му членове останали като в небрано лозе, тъй като Тодор Кръстев, съветник от БСП и юрист на болницата, трябвало да подпише протокола от събранието. Той обаче изчезнал. Не е нужен моят подпис там, заяви кратко по телефона г-н Кръстев, след което разговорът изведнъж прекъсна. Липсата на парафа му се тълкува като опит за провал. Поставени в конфузната ситуация, д-р Христозов и д-р Аргиров отхвърляха разговорите или не вдигаха GSM-ите си. Голям цирк, сега бордът прави консултации с юристи как да действа, казаха наши хора.

Доцент Йорданов отрече като необходимост подписването на протокола. Бившият вече директор потвърди информацията, разнасяна под сурдинка, че фирма доставчик е блокирала част от сметките на болницата. Това не са оперативни пари, каза доцентът. Слухът за борч от 7 милиона беше отречен. Дългът е 5,5 милиона лева, опроверга д-р Йорданов.

Здравната каса ще работи само с добрите болници
СОФИЯ, Марица вест

В момента болниците са 421 и никой не може да си позволи да ги поддържа. Идеята е да отпаднат болниците, които не отговарят на изискванията и не предлагат достатъчно добра услуга, каза председателят на парламентарната комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Болниците трябва да имат нужния квалифициран персонал на трудов договор и сами да се погрижат за това. Здравната каса ще сключва договори само с такъв тип лечебни заведения, заяви Иванов по повод на подготвяните реформи в болничната помощ. Болниците, с които НЗОК ще работи, трябва да имат налична медицинска апаратура, 24-часов прием на пациенти. Всички граждани трябва могат да получават действително квалифицирана помощ и да не се налага пациент да постъпва в една болница, а след това да бъде прехвърлян в друга, допълни той.

Според Лъчезар Иванов в болниците, които не отговарят на критериите, ще се запазят отделни отделения, които са важни. Там спешната медицинска помощ ще бъде подсилена и ще осигурява транспорта на гражданите. С промените ще се задължат болниците да транспортират пациентите до определените лечебни заведения за операции. Съответно спешната помощ ще трябва и да връща тези, които ги изписват от болниците след края на лечението. Иванов обясни още, че реформите ще започнат реално през 2011 година, а следващата ще се яви подготвителна. Иванов предлага да бъдат въведени 2-ри и 3-ти стълб на здравното осигуряване. Здравният пакет обаче ще бъде еднакъв за всички български граждани.


ОСВЕТЛИХА МИНАЛОТО НА ИЗВЕСТНИ МЕДИЦИ
Кадровикът на ГЕРБ в Благоевград д-р К. Ангелов разсекретен като агент на ДС “Петров” с още 26 доносници в Здравната каса, в Разлог действал “агент Пирин”, в Якоруда “Олга”, в Кюстендил “Светлин”
Бившият зам. председател на СДС - Благоевград, а от 2 години активен член на комисията по подбор на кадри към общинската структура на ГЕРБ д-р Костадин Ангелов е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним “Петров”. Той е вербуван от о.р. Благой Стоянов през декември 1981 г., а през 1990 г. личното му дело е унищожено. Професионалната кариера на д-р Ангелов мина през лекар в онкодиспансера, зам. шеф на Регионалния център по здравеопазване, зам. директор на благоевградската болница, началник-отдел и зам. директор в Регионалната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Благоевград плюс началник сектор в НЗОК през 2002-2004 г.

Името на д-р Ангелов, който преди няколко години единствен от ръководството на СДС отказа да подаде името си за проверка на агентурното досие, изскочи вчера в поредния списък на Комисията по досиетата, която този път осветли работещите в системата на Здравната каса 839 началници с ранг от управител до ръководител на сектор. Оттам излязоха общо 27 досиета.

Агентурни колежки на д-р К. Ангелов от региона са били две дами. Разложанката Юлия Каменова, която е директор на дирекция в НЗОК от май 2003 г., е вербувана през 1984 и доносничи до 1989 г. Като “агент Пирин” тя е била съдържател на явочна квартира. Миглена Стефанова от Якоруда, началник-отдел в НЗОК от миналата година, е вербувана през 1975 г. и се е подвизавала в ДС средите като “агент Олга”, при това цели 15 години. Стефанова е снета от действащия оперативен отчет през 1990 г., тогава е унищожено и личното й работно досие.

В Кюстендил досие има само Пламен Първанов, трудил се като началник в столичната здравна каса през 2002-2004 г. “Агент Светлин” е снет от отчет през 1990 г.

Един е доносничел и в Перник - “агент Валентин”. Зад този псевдоним се крие Илчо Кованджийски от пернишкото с. Друган, началник-сектор в НЗОК от март 2006 г. Той е от “двойните” агенти - вербуван е през 1972, после отново регистриран през 1983 г. На 2 май 1990 г. с писмо е поискал данните му да бъдат заличени.

АНГЕЛ АНГЕЛОВ


СЛЕД СБЛЪСЪКА МЕЖДУ ДВАМА ИЗВЕСТНИ МЕДИЦИ
Болничният управител д-р Е. Чакалска: 3-членна комисия, с председател д-р К. Илиева, започна проверка по конфликта с д-р Р. Милев и д-р Д. Недин
Извънредно заседание на медицинския съвет на благоевградската болница бе свикано вчера по повод отправените публично обвинения на ексшефа на областния психодиспансер д-р Радой Милев, че е бил блъснат от завеждащия хирургия в благоевградската болница доц. д-р Димитър Недин и счупил ръката си. До този момент в администрацията на болницата няма постъпила писмена жалба от д-р Радой Милев, съобщи вчера изп. директор на МБАЛ - Благоевград д-р Е. Чакалска. Ето какво поясни тя:

Писмени становища се снемат от всички лекари и дежурен екип, които са обслужвали пациента и са били в контакт с него за изясняване на ситуацията. Съставена е комисия за проверка на конкретния случай, с председател д-р Катя Илиева - зам. директор по лечебната дейност, и членове юристката на болницата Иванка Солачка и д-р Лили Несторова. Ръководният екип също настояваме истината да се разбере, недопустимо е да се отправят обвинения за физическо насилие. На пациента е оказана необходимата медицинска помощ, приет е с неуточнена диагноза, обслужването по всички звена от приемно отделение и в хирургия е адекватно, консултиран е със специалисти и оставен под лекарско наблюдение. Същия ден доц. д-р Д. Недин е извършил четири операции, едната е след приема на пациента, уточни тя.

По думите на д-р Милев, както “Струма” писа, след словесен конфликт завеждащият д-р Д. Недин го блъснал и той счупил лявата си ръка. Причината за конфликта бил приетият предната вечер роднина на д-р Милев, който имал силни коремни болки и рано сутринта в петък по настояване на близките му е преместен в онкологичния диспансер, където е опериран по спешност с диагноза спукан далак.

Днес ръководният екип организира среща на 16-те завеждащи на болничните отделения с представители на медиите.СЛАВА ИВАНОВА


В частна­та клини­ка на доктор Ени Лефтеров в Дупиица под зоркия поглед на акушер-гинеколог за 2008 година, благоевградчанина д-р Петър Динов, се роди дъщеричката Яна на бившия младежки ли­дер на БСП - Благоевград и настоящ член на ОбС на БСП Крум Палапуов и съпругата му Елена. Малката красавица е 3,7 кг и 50 см, тя е кръстена на майката на Крум, а най-щастлив от всички бе баткото Йордан, който обсипваше с постоянно внимание малката си сестричка.

с. 1 с. 2

скачать файл