„Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да


с. 1 с. 2
4 декември 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Лекарският съюз бойкотира здравното министерство
Медиците недоволни, че не се води диалог с тях, управляващите прогнозират подновяване на преговорите до дни
Лили Мирчева

Соня Стамболийска

Българският лекарски съюз изтегля представителите си от преговорите с НЗОК и от всички комисии и екипи към Министерството на здравеопазването по подготовка на наредби. Това стана ясно вчера от официално съобщение на съюза, след като парламентът гласува на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г. В него са предвидени общо 2.5 млрд. лв. приходи и трансфери, а разходите ще се ограничат до 1.7 млрд. лв. Депутатите приеха излишъка на НЗОК за 2010 г. да е на обща стойност 829 779 млн. лв. В закона бе записано, че Народното събрание по предложение на Министерския съвет може да утвърди допълнителни бюджетни кредити, с които УС на НЗОК да увеличи цените на видовете медицинска помощ, считано от 1 юли 2010 г. за смeтка на намалението на положителното салдо. Депутатите решиха още да отпадне акредитацията на болниците, но пък въвеждат нови изисквания за сключване на договор с касата. Пари ще получават само лечебниците, които разполагат с достатъчно специалисти, работещи на основен трудов договор, качествена апаратура и осигуряват 24-часов прием на болните. Областните болници ще трябва да поемат транспорта на пациенти, приемани или изписвани за планови операции. Срещу рамките на бюджета на НЗОК възразиха представители на ДПС и БСП. Според тях системата не е подготвена за реформите и те трябва да се отложат за 2011 г. Михаил Миков от Коалиция за България заяви от парламентарната трибуна, че опитът на другите държави по света показва, че здравеопазването не бива да се управлява от лекари и че благодарение на реформата в България 60-70 болници ще бъдат закрити.

„Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да има рамков договор“, заяви пред „Класа“ председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обясни, че нито едно от исканията на лекарския съюз не е съобразено при гласуването на бюджета на касата. „Всичко, за което сме се договаряли с представителите на законодателната и изпълнителната власт, е равно на нула“, коментира Райчинов. Той обясни, че лекарският съюз не иска да участва и да носи отговорност за нищо, което се случва в здравеопазването през следващите месеци. „Нашето мнение, което търсят, е само формалност, а ние отказваме да бъдем параван“, допълни председателят на БЛС. Според Райчинов условията за лечебните заведения, които са в Закона за бюджета на касата, целят да подменят други закони.

„Условията за сключване на договор би трябвало да бъдат записани в Националния рамков договор, но то не се очертава да има такъв“, заяви пред „Класа“ Хасан Адемов от парламентарната комисия по здравеопазване. Според Адемов, въпреки че бюджетът се приема с излишък за другата година, остават делегираните бюджети, лимитите на болниците и липсата на НРД. „Изискването да се сключва договор с лечебни заведения, които имат специалисти на постоянен трудов договор, ще нокаутира общинското здравеопазване“, обясни Адемов. Той добави, че в резултат на тези условия около 1800 договора моментално ще отпаднат от следващата година. Според зам.-председателя на здравната комисия Пламен Цеков от ГЕРБ условията за лечебните заведения съществуват и в момента, те преповтарят така наречените медицински стандарти. По отношение на реакцията на лекарския съюз Цеков заяви, че според него през следващите дни ще има комуникация между здравното министерство и лекарския съюз и ще се изяснят настоящите проблеми.
Диалогът за реформи е задължителен
Експериментите в здравеопазването пряко засягат гражданите и затова лекари и управляващи трябва да си говорят
Бюджет 2010 отряза болниците без 24-часово обслужване от достъп до средствата в НЗОК. Така от 461 лечебни заведения около 80 ще отпаднат, предупредиха депутати от опозицията. От своя страна Българският лекарски съюз обяви, че се оттегля от преговорите за Националния рамков договор, защото не „иска управляващите да ги използват за параван“.

В случая проблемът е ясен. Заради липсата на пари болници, които не отговорят на стандартите, ще бъдат затваряни. Това не е новина, защото от месеци се повтаря, че държавата в условия на финансова криза не може да си позволи лукса да издържа толкова лечебни заведения.

Само че в този процес на взимане на решения лекарското съсловие се почувства пренебрегнато. И с основание не иска да носи отговорност за реформи, които не са съгласувани с него. А именно: изпълнителите на медицинска помощ да сключват индивидуални договори с НЗОК. И органът да взима решение кои да одобри, вместо да подписва Национален рамков договор. Т. е. да прави това, което сметне за необходимо.

Твърде вероятно е след заплахата на лекарите преговорите да бъдат подновени. И да бъде постигнато съгласие.

Само че такива ситуации създават излишно напрежение в системата. И без това от трудната и бавна реформа в здравеопазването страдат основно пациентите. И те нямат нужда от допълнителен стрес.


Бюджет на касата - бомба със закъснител

Лекарският съюз се оттегля от преговори с НЗОК
Парите от приходи и трансфери в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина ще са 2,519 млрд. лева, а разходите 1,689 млрд., с "излишък" от около 830 млн. лева. Управляващите си оставиха "вратичка" през юли, "ако има пари", да коригират бюджета на здравната каса.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов нарече приетия закон "бюджет на нереализираните обещания" и предупреди, че с него идната година здравеопазването ще стане по-скъпо и по-недостъпно. Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов парите трябва да се използват в рамките на годината за здраве.

Българският лекарски съюз се оттегля от преговорите по Националния рамков договор за 2010 г., прекратява участието на свои експерти в комисии, работни групи и екипи към здравното министерство, съобщи пред ДУМА председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.


Лекарите бойкотират здравната касата
ГЕРБ не спази предизборния ангажимент да има Национален рамков договор за 2010 г., призна БЛС
Аида Паникян
"Оттегляме се. Не искаме лекарският съюз да бъде използван като параван. Предложенията на БЛС не се вземат под внимание, а впоследствие се обявява, че те са съгласувани със съсловните организации". Така коментира пред ДУМА д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз решението на организацията да прекрати участието си в преговорите за Национален рамков договор за 2010 г. и в комисии и работни групи към МЗ. Решението си, считано от 2 декември, БЛС е съобщил в писма до УС на НЗОК и до МЗ.

Причината е, че преди дни здравният зам.-министър д-р Валерий Митрев съобщил, че до 15 декември 2009 г. лекари, зъболекари и болници, които искат да работят с касата, трябва да сключат договори. Припомняме, че ДУМА писа за подобни "слухове" за натиск от районните каси над лекарите в страната. Въпросното едностранно решение на УС на НЗОК за условията, които ще бъдат наложени на лекари и болници за сключване на договори, щяло да излезе до 6 декември, научили от БЛС.

Това на практика обезсмисля преговорите за НРД, почти финализирани преди около 10 дни. "Очевидно ангажиментът, който ГЕРБ пое да съдейства на всяка цена да има рамков договор, е било просто предизборно обещание", коментира д-р Райчинов. Той припомни, че меморандум за това бе подписан през лятото от д-р Лъчезар Иванов като представител на партията и д-р Божидар Нанев като тогавашен лидер на БЛС. Само като се види обновеният състав на УС на НЗОК, става ясно, че касата се одържавява, твърдят от лекарския съюз.

При приемането на бюджета на НЗОК за догодина в парламента стана ясно, че НЗОК ще определя годишните разходи за всяка районна каса, разпределена по месеци, а районните каси ще определят делегираните бюджети за болниците. Корекции ще са възможни на тримесечие. Управителният съвет на касата ще разпише правилата за определяне стойностите на делегираните бюджети. Лекарите няма да имат право на повече от 1 трудов договор в болница.
Прекратени са всички клинични пътеки в болницата в Кула
Прекратени са всички клинични пътеки в болницата в Кула от началото на декември, съобщи д-р Владимир Вълчев, директор на Районната здравноосигурителна каса във Видин. Последните два договора, които е имала болницата към 1 декември - за рентген и клинична лаборатория, също са прекратени.

Всички болни, които са се лекували досега в болницата в Кула, ще бъдат прехвърлени в МБАЛ "Св. Петка" във Видин. На място в Кула ще бъде усилена спешната помощ със специалисти и техника, уточни Вълчев.

В началото на ноември Общинският съвет, собственик на болничното заведение в Кула, е прекратил договорите на 35 души и е решил тя да бъде преструктурирана в лечебен хоспис. Болницата в Кула е вървяла години наред към закриване без реакция на собственика. От 2006 г. насам намаляват редовно специалистите и средствата за болничното заведение, за да се стигне до логичния край - в края на октомври 2009 г. да не може да отчита дейност, каза Вълчев.
Бележка на редакцията

На 14 ноември т.г. ДУМA публикува уточнение от общината в Кула, че "решението за съкращаване на 35 души от персонала - сестри и санитари, е следствие от факта, че болницата не работи, а не е причина за това". След напускането на висшия медицински персонал болницата практически не функционира от 10 октомври, се казваше още в уточнението на общината. Това уточнение едва ли допринесе за повече яснота около закриването на болницата в град Кула.
Българинът се мисли за по-здрав от жена си

Всеки трети у нас е дебел
1,5 млн. мъже и 1,3 млн. жени у нас имат наднормено тегло. Това показва проучване на българската статистика, част от проекта "Европейско здравно интервю". На практика всеки трети у нас е с проблеми с теглото. Кантарът показва 79 кг, когато нанего се качи българинът, и 66 кг - българката. Мъжете у нас са високи средно 175 см, а жените - 163 см.

Според данните от Европейското здравно интервю пушачите у нас са около 2,5 млн. души. Българите, които посягат към цигарите всеки ден, пушат по 1 кутия. При жените средният брой цигари е 14.

Мъжете у нас се смятат за по-здрави от половинките си. 43% от българите оценяват кондицията си като много добра, докато при жените делът е 40 на сто. Лошо здраве имат 6,5% от мъжете и 10 на сто от слабия пол.

За най-болнави в Европа се смятат португалците, а за най-здрави - ирландците. Българите сме по средата - на 10-о място при мъжете и на 9-о при жените.

Всеки трети мъж у нас декларира, че има хронично заболяване. С постоянен здравен проблем са и 41,7 на сто от жените. Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно - 1,5 млн. българи страдат от хипертония. Много разпространени са още исхемичната болест на сърцето, артритът, диабетът и язвата на стомаха. 65,9% от анкетираните мъже и 52,2% от жените са потърсили джипито си през миналата година. По-рядко на лекар от останалите европейци са ходили само румънците и гърците.


На 100 лв. произведени 41 лв. ще текат през чиновника

Огромна сума-3,8 млрд.лв., се налива в здравеопазване и сигурност. Но ще се харчат ли по нов начин
Да изброим няколко положителни неща в бюджет 2010, преди да се фокусираме върху пропуснатите възможности.

1. Намалението на най-тежките данъци, макар и с малко - данъчно-осигурителната тежест върху наемането на труд. При запазване на задължителната вноска за здравно осигуряване и намалението на вноската към фонд “Пенсии” данъците върху покупко-продажбата на труд падат от 33,6% на 32,3% - измерване на данъците и осигуровките като дял от общите данъци за труд за заплати до 2000 лв.

2. Амбицията фискалната 2009 г. да бъде завършена без дефицит е добра политическа основа за балансиран бюджет през следващата година. Дори при негативен сценарий за реализирането на приходи в бюджета правителството вероятно ще се справи с балансирането чрез съкращаване на разходи. Това е основна предпоставка за запазване не само на макроикономическата, но и на политическата стабилност в страната.

Пропуснатите възможности

- Кризата и съкращаването на приходите в бюджета бяха добра възможност за прореформаторски решения. Вместо такива засега виждаме основно решения в стил “гасене на пожар”.

Фокусът на министъра на финансите, изглежда, е върху повишаване на приходите и твърде рядко върху оптималността и смисъла на разходите на отделните ведомства.

Това сякаш засега променя значително идеята, с която ГЕРБ дойде на власт - от реформаторски решения, които да подобрят условията за бизнес и за живот, към решения на парче как “държавата да се справи с кризата”.

- Въпреки някои изказвания на министъра на финансите за ефективността на държавните разходи в някои сфери, като цяло той не среща широка подкрепа сред своите колеги в правителството. Запазва се преразпределение на доход, за което е сигурно, че носи нетна загуба за икономиката - конкретни примери са субсидиите за БДЖ и земеделските производители.

Финансирането на редица начинания тепърва ще трябва да доказва своята ефективност - като държавните медии, БАН и театрите.

Но може би най-тежките сфери - тези, в които се изливат най-много публични пари, без гражданите да получават очакваните ползи - са държавнофинансираното здравеопазване и домейнът най-общо описван като “полиция, вътрешен ред и сигурност”.

В тези две сфери ще бъдат налети около 3,8 млрд. лв. без никакви обществено видими промени в начина, по който се изразходват тези средства, както и в тяхната ефективност.

“Оптималната” държава

Няма “оптимален” размер на държавни разходи. Има идеологии, които са за намаляването на преразпределението, и такива - за увеличението на бюджета като процент от БВП. Политически погледнато, в даден момент хората от ГЕРБ ще трябва да изберат “дясното” или “лявото” в тази идеологическа матрица (и няма да мине номерът с “центъра” или “дясно-центъра”).

През 2010 г. очакваното присъствие на държавата чрез нейните разходи ще се увеличи като процент от произведения в икономиката доход.

Това е изчисление, базирано на очакванията за БВП на правителството. Възможно е БВП да е по-голям от очакваното, но все пак, така разписан, бюджетът предвижда увеличаване на преразпределението на доход. С други думи, по-голяма част от предприемачеството и инвеститорите биха зависили от политическия риск по възлагането на обществени поръчки.

Реалистично е да очакваме преразпределението да е около 41% от БВП, което е приблизително равно на това в последната цяла година от правителството на Сергей Станишев.

Рискове

Основният риск винаги касае изпълнението на данъчните приходи. Залагането на увеличение на косвените и преките данъци може да е свързано с очакване за по-добра работа на митниците и НАП. Но по-вероятно е това да се базира на очаквания за увеличение на икономическата активност и вноса.Тук е редно да припомним, че вносът растеше бързо, подхранван от притока на чужди капитали през последните години. Свиването на икономиката през тази година пък беше основно свиване на инвестициите в основен капитал. През 2009 г. вносът на капитал се сви, а оттам и вносът на материални стоки и суровини.

Разликата между вноса и износа на материални стоки е 5,6 млрд. евро за 12-те месеца до септември.

Тази разлика относително точно показва притока на чужди капитали. Те финансират вноса на стоки и суровини, за които икономиката не би могла да “плати” с насрещен износ.

Така измерени, чуждите инвестиции са били 8,7 млрд. евро година по-рано, или с 3,1 млрд. евро повече в сравнение с последните 12 месеца. По-вероятно е възстановяването на инвестиционната активност да е не експлозивно, а постепенно, и бюджетът може да се окаже отново в “песимистичен макроикономически сценарий”.
Докажи как си купил имот през 85 г. Инак - конфискация!
Министерство на правосъдието обяви, че е подготвен проект на Закон за конфискация на незаконно придобити имущества. Мярката беше обявена като част от цялостен план за борба с корупцията и сивата икономика и разбира се беше аплодирана. В ежедневниците излязоха заглавия от рода на „Взимат луксозните коли и на мутреси" и „Погват богаташите" и т.н.

Всъщност проектът на закона надминава всичките очаквания и като цялост няма прецедент където и да било по света.

Какво ме кара да мисля така: Законопроектът предвижда отнемане на имущества, които надхвърлят стойност от 60 000 лева, стига те да са резултат от „незаконна дейност".

Според този законопроект излиза, че по принцип всички имущества са придобити незаконно, освен, ако лицето не докаже обратното.

Това е така, тъй като незаконно е имущество, което не „съответства на доходите на лицето и за произхода му не е установен законен източник". И точно тук трябва да посочим два съществени момента. Първият, е че трябва да се доказва, че законно е придобито имуществото, забележете, за период от 25 години. Тоест законът засяга нещо, което сте придобили например през 1985 г. Втората подробност, е, че не държавата следва да установи, че се касае за незаконно имущество, а гражданинът следва да установи, че го е придобил законно. На практика това означава да пазите документи и всякакви други доказателства, за нещо, което сте придобили през 1988 или през 1985 година, иначе държавата го приема за незаконно придобито и Ви го отнема.

В законодателството до този момент никъде не се предвижда да си пазите данъчните декларации например, ако сте физическо лице, както и нямате задължение за съхраняване на редица други документи. Последното означава, че трябва да хукнете по държавни учреждения и архиви, за да ги търсите. И ако си мислите, че в архивите стриктно се пазят всички документи на 20 години - просто ще останете излъган. Някой път се пазят, друг път просто ги няма. Дори съгласно сега действащия Закон за Националния архивен фонд държавните и общински институции съхраняват документите за срок само от 20 години. И тогава просто няма да можете да докажете нищо и ще трябва да конфискуват Ваше имущество. Нищо, че не сте виновен и доходите са ви законни, както и че не сте бил длъжен да съхранявате документи, които могат да докажат това!

Струва ми се, че през последните 25 години е следвало да сте социално слаб или да сте имали щатен юрисконсулт и щатен счетоводител, за да можете да бъдете „чист"

по критериите на проекто-закона, защото колкото и легално да сте придобили нещо в посочения период от 25 години, ако не пазите документи за него, то може да Ви бъде отнето. Въобще посоченият проект на закон трудно би могъл да хрумне в главата и на най-отявления комунист. Тъй като комунистите, ако не друго то извършиха откровена експроприация на имуществото на гражданите, докато този закон би го направил прикрито. Всъщност едва ли си правите илюзия, че този закон ще хване истински богатите хора, тези, които имат армии от адвокати, офшорни фирми в чужбина и прочие.

И ако все пак сумата от 60 000 лева Ви се стори достатъчно висока, то следва да имате предвид, че тя, съгласно проекта на закона, следва да се определи по пазарни критерии, а не съобразно това, което сте записали в нотариален акт или въобще договор през този период. Например апартамент, който сте купили за 10,000 лв. през 1985 г., сега може да бъде оценен за над 100,000 лв.

Това е закон за обикновения човек, този човек, който беше принуден да приеме негласния обществен договор в последните 20 години, с който държавата му каза, да забрави за образование, пътищата и сигурност. Да забрави всичко, защото правилата сега са други и всеки следва да се оправя сам, включително когато на гражданина „доброволно" му лепяха стикери от застрахователни компании по врати на офиси и магазини, когато си плащаше за всичко - лекари, лекарства и прочие, и когато си пращаше децата в чужбина, та дано оцелеят там, защото тук нямаше живот. Между впрочем, ако децата са Ви пращали пари и ако не можете да ги докажете и те са незаконни - все пак това са 25 години.

Забележителни са и изброените в законопроекта хипотези, при които се образува такова производство (процедура).

Наред с уведомленията, изхождащи от компетентни държавни органи, производство се образува и по сигнали на граждани, юридически лица и организации, които съдържат конкретни данни. Това ни навежда на мисълта, че се отваря пътя на „добронамерените" доноси от будни граждани или просто ще се окаже още един начин за справяне с конкуренцията и неудобните опоненти. Защото няма предвидена процедура за преценка на сигнала с оглед неговата основателност - при всички случаи „презумпцията за виновност" започва да действа.

По този закон ще се отнемат и имуществата на юридическите лица, въпреки че по принцип дейността им се проверява периодично от органите по приходите. т. е. този особен вид отговорност, съответно санкция (защото конфискуването на имущество е точно това!) ще понасят и търговски дружества, за които дори няма да се търси „вина" в общоприетия смисъл. Възниква въпросът какво ще се случи с един търговец, който вече е бил проверен от Националната агенция по приходите за дължимите от него публични задължения за стари периоди и съвсем добросъвестно и в съответствие с действащите в данъчни закони срокове е унищожил счетоводни документи, касаещи периоди от преди 10 години?

Извън иронията, темата е наистина много сериозна и правителството заслужава подкрепа за нея, но когато действа с обществено приемливи и законни средства, защото законът също може да бъде незаконен. На обществото следа да се обясни ясно за какво става дума! Още на 30-ти юли предложих във в-к 24 часа комисията „Кушлев" да прибира имуществото при несъответствие между доходи и имущество. Но това не означава да се нарушат основни правни принципи като тежестта на доказване или презумпцията за виновност и да се натоварят гражданите да доказват почти недоказуеми неща за 25 години назад.

В цял свят съвременната администрация е длъжна сама да събира информация, т.е. да прави това служебно. Именно за това са изградени връзките между отделните структури на администрацията, затова има информационни системи и електронно правителство. Недопустимо е от гледна точка на смисъла на съществуването на администрацията, доказателствата да се събират от гражданите.

Конфискацията по същината си е изключително тежка гражданско-правна санкция, при това въвеждана с обратна сила. Много по-тежка от немалко наказания по Наказателния кодекс. Въвеждането със закон на 25 годишен срок да се доказват доходите от гражданите представлява въвеждане с обратна сила на тежко наказание, превишаващо немалко от наказанията при престъпление. Това противоречи на чл.15, т.1 от Международния пакт за граждански и политически права. Законопроектът противоречи и на Конституцията - Конституционният съд на Р. България в немалко решения е мотивирал невъзможността с обратна сила да се създават санкции, в това число и граданска конфискация (Решение на КС № 11/1996 г., Решение на КС № 7/2001 г.и др.)

Ясно е, че подобен закон ще отключи поредната серия от дела срещу България в съда в Страсбург, за които държавата ще следва да плаща и то не само пазарната оценка на конфискуваното имущество.

Заложената конфискация съгласно проекта може да бъде наказание дори само за това, че някой, който няма задължение да съхранява документи - не ги съхранява или дори и просто по невнимание или грешка не си е платил данъците.

Едно е доходът да ти е от престъпление, съвсем друго е доходът да ти е от законна дейност, но да не си платил данъци върху него. Ето защо конфискацията на имуществото, по принцип, може да бъде уредена само за напред, т.е. за имущество, придобита след влизането в сила на закона. А доказването на доходите не може да бъде за период, по-ранен от датата на влизането на закона в сила. За останалите случаи държавата може да си иска данъците и да търси наказателна отговорност в случаите, когато са налице съответните данъчни или други престъпления. Отделно от това срокът за доказване на доходите не бива да е по-дълъг от 5-10 години. Не може гражданите да се превръщат в архивари. Освен ако не се цели България да бъде превърната в място, максимално неблагоприятно за живеене. И без това произволите на администрацията и правозащитните органи отдавна надхвърлят нормалното.

Не е без значение и това, че проектът на закон открива възможност, за период от 10 месеца (с възможност за еднократно продължаване от Комисията с три месеца), да се блокира дейността и на което да е търговско дружество. Това става чрез блокиране на сметки, запори на имущество и т.н., поради проверка на законност на имуществото. Сами разбирате, какво ще се случи с такъв бизнес след 10 месеца, когато евентуална съвестната Комисия „Кушлев", започнала проверка срещу вас, например по анонимен сигнал, ще установи, че сте прав и нямате незаконно имущество. А това, че бизнесът Ви ще бъде съсипан, си е Ваш проблем.

И накрая една хипотетична ситуация за правова страна със стабилно законодателство в Европа. Представете си, че средната продължителност на живота в България е 75 години например (в някои страни в Европа, към която се стремим, тя не е много по-различна). Следователно, Вие сте роден през 1934 година в заможно семейство (не богато). До 1948 година живеете с една система и принципи, но идват комунистите и ти взимат всичко (национализация). Примиряваш се и започваш работа в близкия завод, в който получаващ социалистически и трудови доходи. Горд си с това, трупаш за пенсия и се надяваш на достойни старини, но... тогава идват едни брадати хора заедно с едни „достойни" социалисти, казват ти, че всичко е профукано, инфлация, нямаш доходи, нямаш пенсия нямаш нищо. Пак се примиряваш! Даваш всичко най-добро от себе си, т.к. все още си здрав и...... започваш бизнес, при новия обществен договор.

Е нямаш сигурност, сам се оправяш, но поне държавата не те тормози, пазар широк и свободен, ти, все някак, ще се оправиш. И тогава идва 2010 година, когато отново разбираш, че нещата пак се променят, ти свободния пазарен субект, как всъщност направи магазин или как купи едно жилище на детето си, и въобще пазиш ли документи, какви са ти доходите, съответстват ли?

Не знам за Вас, но ние лично не бихме инвестирал в такава държава, просто няма да доживеем 75 години...

Добре е една държава да бъде правова, но това няма нищо общо с въвеждането на закони, установяващи законодателен произвол!

Доц. ИВАН Т. ТОДОРОВ, адвокат


Лекарските грешки се увеличават
Искра Сотирова

Доц. д-р Добринка Радойнова е сред учредителите на новото сдружение на практикуващите съдебни медици. То ще иска държавно целево финансиране за съдебната медицина у нас, определяне на стандарти на работа и хармонизирането им с европейските.

Доц. Радойнова преподава съдебна медицина и деонтология в Медицински университет-Варна, който и самата тя е завършила. Била е асистент в патоанатомия и от 33 г. работи в Съдебна медицина.

През 2006 г. е национален консултант.

Специалист по експертиза на кости, доц. Радойнова дава мнение по разпознаване на хора - живи и мъртви, лекарски грешки, катастрофи.
Kакви хора идват при вас за експертно мнение?

- Най-често пострадали от катастрофи. Издаваме им медицинско свидетелство, което служи за пред съда. При средна телесна повреда държавата образува наказателно производство. За лека телесна повреда хората идват да си вземат документа, за да водят гражданско дело - за болка и страдание или за временна нетрудоспособност. Всеки има право да бъде овъзмезден за щетите, които някой му е нанесъл.

- С какво съдебните медици могат да помагат?

- Нека хората идват при нас при всякакъв вид насилие. Важно е да се използва моментът на прясната травма и да се дойде веднага, за да докажете после пред съда правотата си. Всеки, който има нужда, може да потърси съдебен лекар.

- Занимавате се с разпознаване на хора. Как става това?

- Идентифицираме самоличност и при живи, и при мъртви. Нерядко се случва да има починал с неустановена самоличност. Съвместно с полицията, която взима дактилоскопски следи и снимки, ние снемаме идентификационните белези. Попълваме карта и търсим човека.

Много по-често се прави идентификация на кости. В състояние сме да извлечем всякаква информация - човешки или животински, пол, възраст, ръст, индивидуални особености и коя е причината за смъртта.

Имаме опит и с идентифицирането на живи хора. Скоро се занимавах с такъв случай - човек, фалшифицирал и продавал крадени автомобили с 9 лични карти с неговата снимка.

Беше мамил купувачите, разказвайки, че е опериран, а жена му е болна от рак, за да се отърве бързо от крадената кола. Правихме идентификация само по картите и по белезите на корема му и установихме, че става въпрос за един и същи човек.

Можем да правим преценка и за възрастта на деца. Това е много важно, когато се изследват порносайтовете с непълнолетни.

- Какво работите напоследък?

- Най-вече се занимавам с медицински дела - лекарски грешки, умрели бебета, родилки. За съжаление няма контрол в здравеопазването. Лекарските грешки стават все повече и те трябва да се осъждат.

- Що за работа е да си съдебен медик?

- Изключително специфична, почти няма позитиви. Повечето специалности в медицината получават благодарността на пациентите в някаква форма. Слагам на последно място финансовата страна или бонбоните. Благодарността на човека те зарежда с енергия да правиш нещата все по-добре.

Мястото на съдебната медицина е особено - упражнява се от медици и от специалисти в различни специалности изцяло в услуга на правораздаването. Това не са чисти отношения лекар-пациент, а между съдебния лекар, другите експерти, пострадалия, извършителя на престъплението. Лишени сме от субективизъм. Не виждаме пострадалата страна, нито извършителя. Не знам дали са симпатични, руси, интелигентни. Длъжна съм в експертното си становище да дам заключение по патологията.

От една обективна експертиза обикновено и двете страни не са доволни.

Пострадалият смята, че не сме предали достатъчно ярко страданията му. Извършителят - че не сме скрили малко от онова, което е направил. А какво да кажем за аутопсията... За близките това е най-тежкият момент на загуба. Те не мислят колко нашата работа би ги улеснила в уреждането на случая в съда или със застрахователя.

Освен това характерът на самата работа е отблъскващ, труден, непривлекетален. Ние сме на разположение 365 дни в годината - никой не планира кога ще стане масова катастрофа или престъпление.

- За вашата работа най-често се говори около нашумели дела.

- Това нанесе щети на отделни съдебни експерти, появиха се междуличностни престрелки по медиите, извадиха се на показ експертизи, които не трябва да се афишират преди края насъдебното дирене. След това нека всеки да ползва тези материали, да пише книги, да сравнява. Но следствената тайна не бива да се нарушава. Говоря за шума около експертизите в случаите с Чората, със сестри Белнейски или за убийството в наркокомуната в Белмекен през 2004-а.

- Защо свикахте национална конференция преди дни?

- Състоянието на съдебната медицина в страната няма нищо общо с европейските стандарти. Финансирането е неясно, очаква се да се самоиздържаме, а това вреди на качеството на работата. В момента във Варна например нямаме ножове и ръкавици, за маски и други предпазни средства да не говорим.

До 1992 г. в големите градове с университети имаше катедри по съдебна медицина, към които бяха и отделенията по съдебна медицина към окръжните болници. Във всички останали окръзи към окръжните болници имаше отделения по съдебна медицина.

Катедрите по медицина бяха натоварени от министерството да проверяват начина на работа и качеството на това, което правят колегите им. Правехме национални конференции, въвеждаха се критерии за междинни телесни повреди.

Магията на добрия експерт е той да може да постави една диагноза по определения от законодателя медико-биологичен показател, но ако тя не се събира в него или има много по-широко звучене от медицинска гледна точка, това да бъде изтъкнато. Експертът трябва да се мотивира пред съда на ясен, несложен език и така, че да има справедливо обвинение и присъда за виновния и справедливо обещетение на пострадалия.

През 1996 г. престанахме да правим тези конференции, изостанахме в подготовката на кадри, контрола на експертизите и работата. А нашата работа пряко рефлектира върху работата на съдебната власт. Европа ни бие по този пункт от няколко години. Няма как реформа в съдебната система да стане, без да се бутне съдебната медицина. Това важи за съдебнопсихиатричните, автотехническите експертизи. Затова сме решили да основем свое сдружение, които да защитава нашите интереси.

- Как се издържа Съдебна медицина в момента?

- От 2000 година многопрофилните болници станаха търговски дружества. А от 2006 г. здравеопазването се финансира на практика от здравната каса. И се оказа, че за съдебната медицина няма клинични пътеки и финансиране. Оттогава търсим диалог с министерството.

В момента Съдебна медицина в ДКЦ "Св. Марина" във Варна е на самоиздръжка. Всъщност сме едни частници, които си плащат наемите на стаите, на секционната зала, на хладилната камера, тока, отоплението. От заработката, която даваме - аутопсия и прегледи, които се плащат кеш в касата на ДКЦ или се фактурират от полицията, постъпленията влизат в ДКЦ и се формират наемите, заплатите - 120 лв. - половината на минималната. В началото на годината спряха плащанията от полицията и ние сме пред съкращаване. Това е безумна ситуация.

- Как е в страната?

- Различно. В Русе двамата съдебни лекари са си наели апартамент, за да работят и да преглеждат. За аутопсия ходят в секционната зала, за което полицията плащанаем. В Смолян се закри отделението по съдебна медицина, защото не може да се издържа. Само в София е горе-долу адекватно положението. В Александровска болница съдебните медици са на самоиздръжка, но са си формирали ценоразпис за аутопсии, прегледи, веществени доказателства. Аутопсията е 600-1000 лв. и полицията плаща единствено там. За сравнение - във Варна пускаме за фактура за аутопсия 60-70 лв. експертен труд и останалото е 40-50 лв. издръжка на експертизата. А цепването на цирей като услуга от хирург за 10 минути е 120 лв.

- Каква е практиката в ЕС?

- Като цяло Съдебна медицина навсякъде е държавна институция - един висш орган, който е авторитетен коректив за спорните случаи. Съдебната медицина е част от националната сигурност. При масови бедствия и катастрофи - и не дай боже военни сблъсъци, трябва да има екип, който веднага да реагира.


БСП: Пари за здраве има, няма концепция

“Пари имате, г-н министър. Но нямате конкретни концепции за следващата година в здравеопазването, през която ще се затварят общинските болници.” Това каза вчера червеният депутат Михаил Миков от парламентарната трибуна на здравния министър д-р Божидар Нанев. Миков попита и какво ще се случи с дислоцирането на “Бърза помощ”, парите за която са в здравното министерство.

Нанев отвърна, че в момента се подготвят промени в закона за лечебните заведения, които ще решат поставените въпроси. Подготвят се и допълнителни клинични пътеки, по които да работят примерно неефективни болници, превърнати в бази за долекуване.

Близо 709 млн. лв. са отделени за болнична помощ догодина, което е с 222 млн. по-малко, отколкото за тази, е записано в Закона за бюджета на НЗОК, който депутатите гласуваха вчера окончателно. Парите за лекарства за домашно лечение също са орязани - 320 млн., или с 10 млн. лв. по-малко. Средствата за джипитата остават в същия размер - 157 млн. лв., както и за специалистите - 154 млн. лв. За неосигурените родилки вместо 5 млн. лв., както т. г. , за 2010-а са гласувани 4,5 млн. А общо бюджетът на касата от 2 млрд. лв. т. г. пада на 1,6 млрд.
Реформа ще има и в болниците в градове на ГЕРБ

С д-р Божидар НАНЕВ, министър на здравеопазването, разговаря Диана Тенчева
Трябва да съобщя, че изискването за акредитация на болниците отпада като условие за сключване на договор с касата, а самото оценяване ще става по желание на лечебно­то заведение. За сметка на това за договор с касата всяка болница трябва да отговаря на медицинските стандарти, да осигурява 24-часово покритие със специалисти, да има апаратура и кадри.
- Над 50 000 диабетици от 1 декември т. г. вече доплащат за инсулина си, който винаги е бил безплатен. Ще продължат ли болните да вадят пари от джоба си и след срещата ви с фирмата производител вчера, г-н министър?

- Това се случва в момента, но търсим начин да решим проблема. Както знаете, той е наследство от предишното правителство. Целта ни обаче е да не решаваме проблема на парче, защото той е следствие на сегашната лекарствена регулация. Амбицията ни е да представим принципно решение за проблема и по този начин да разрешим и конкретната ситуация. Следващата седмица ще предложа в Министерския съвет възможните изходи от ситуацията и последната дума ще бъде на правителството.

- А ще пие ли по-скъпи лекарства българинът догодина?

- Разбира се, че не. Основната грижа на министерството е да се осигурява максимален обем лекарства за средствата, с които разполага. А за следващата година вече имаме не 142 млн. лв., а 172 млн. лв. за скъпоструващите и животоспасяващите медикаменти. Защото в сряда с решение на парламента се отделиха още 30 млн. лв. за онколекарствата. Така средствата за пациентите с рак за 2010 г. ще са не с 30 млн. лв. повече, а с 60 млн. лв. повече, отколкото отделените т. г. Тръжната документация за важните препарати е подготвена по сега действащите правила, които дават възможност да осигурим медикаментите на възможно най-ниската цена в ЕС. Причината е, че цените на лекарствата в осем от държавите с ниски цени се сравняват и ние вземаме най-ниската от тях. Така осигуряваме възможно най-големи количества медикаменти за средствата, с които разполагаме. Благодарение на това през 2010 г. ще увеличим отново обемите на купените лекарства. Но точните количества ще можем да кажем, след като отворим офертите на фирмите. На практика търгът е още една възможност за понижаване на цените. В него фирмите участват с цените от позитивно-реимбурсната листа, които, както казахме, са най-ниските от 8 държави. В търга обаче има условие цената им да е по-ниска и от миналогодишната, с която са участвали. Така те ще трябва да я свалят поне с още една стотинка.

- Кой започна да шушне в обществото за поскъпване на медикаментите и защо? Светът и ние сме в криза, нормално ли е да скачат цените?

- В момента няма промяна в механизмите на ценообразуването и това ясно се видя от цялата процедура по изготвянето на сегашната спецификация. През 2010 г., ако икономиката тръгне да се съживява и приходите в хазната са повече, ще се обмисли прехвърлянето на всички лекарства в НЗОК. Така ще може да се прекрати практиката за провеждане на търговете в МЗ, затова няма логика да се променят механизмите за ценообразуване. Ако нямаме финансовата възможност лекарствата да преминат към касата през 2011 г. обаче, може да се мисли за някакви промени в механизмите на ценообразуване. Но те няма да водят до увеличаване цената на продуктите. Кой купувач иска да се увеличат цените!

- Ще стане ли факт замисляното ценообразуване на принципа средноаритметична цена на лекарство в 3 от 8-те референтни държави?

- Това предложение трябва да се обмисли, защото при някои лекарства цената за държавен пазар става толкова ниска, че почти спада под себестойността на продукта. Затова някои компании не желаят да доставят медикаментите си, което понякога води до проблеми в лечението на болните. А ние не можем да заставим фирмите да внасят медикаменти или да ги купуваме от други държави и да ги караме тук сами. Вече има данни, че над 200 препарата са се оттеглили от българския пазар. До това се стигна, пак повтарям, защото чуждите фирми предпочитат въобще да не внасят даден медикамент в България на зададена ниска цена, защото по този начин трябва да паднат и стойностите им и на целия европейски пазар (тъй като българската цена става реферетна и за другите държави).

За да се запази обаче пазарът в някои негови сегменти, където цената вече е под себестойността си, могат да се обмислят промени. Те обаче ще важат само за тези изключителни случаи. Тук трябва да подчертаем, че става дума за продукти, които от много години са на световния пазар, всички те са генерични и са с много ниска цена. Така държавата няма да бъде ощетена от купуването на медикаменти на по-високи цени, а пациентите няма да остават без лекарства заради съществуването на нереално ниски цени.

- Много мъка има сред пациентите с редки болести. Техният алианс твърди, че въобще не са разбрали, че тази година за спасителните им медикаменти са отделени 23 млн. лв. Защо е така?

- През тази година за редки болести сме осигурили лечение по 10 диагнози. Сред тях са болест на Гоше, таласемия майор, муковисцидоза, акромегалия, синдром на Прадер Вили, синдром на Търнър. Допълнителни 23 млн. лв. не сме получавали. Твърдеше се, че в МЗ е имало някаква спецификация за търг за тези фиктивни пари за медикаменти за редки заболявания. Ние намерихме списък с лекарства, а не спецификация. В него дори имаше медикаменти, които не са за редки заболявания. Сред тях обаче имаше китове за диагноза на вродени генетични аномалии при бременни жени и ние ги купихме. Консумативите бяха на стойност от 1,3 млн. лв. С тях се правят изследванията на плода за синдром на Даун например. Искам да успокоя хората, че медикаменти за редки заболявания ще има и за следващата година. За 2010-а сме осигурили лечение за всички тези 10 диагнози плюс още три: болест на Фабри, първичен белодробен карцином и болест на Уилсън-Коновалов. Освен това сме включили нови медикаменти за таласемия майор. За всички тези медикаменти сме предвидили 32,2 млн. лева.

- Обещавате ли да има лечение за пациентите с имунодефицит, които развиват от най-малката настинка пневмонии. А техният брой достига над 10 годишно...

- Става дума за 30 болни. При нас има депозирана пътека от националния ни консултант и водещ професор в областта проф. Ели Наумова. Тя я е направила по всички изисквания на здравната каса, ние се присъединяваме към нейните усилия и ще искаме да стане част от пакета на касата за следващата година. Няма никакъв проблем за тези 30 пациенти да има една нова клинична пътека. Още повече че приложението на такива биологични вещества като имуновенина изисква пациентите да са в болнични условия. Защото те може да развият реакция на свръхчувствителност към лекарството и тогава трябва да има условия, в които да получат нужната помощ.

- А какво ще стане със 7-те деца с мукополизарахидоза? Братчето на едното вече почина...

- Доколкото на нас ни е известно, тези деца са пет. При подготвянето на тръжната процедура за 2010 г. обаче не е постъпило конкретно предложение от националните консултанти за включване на медикаменти за заболяването. Специалистите са подавали информация до предишни ръководства на МЗ и явно като не са срещнали отклик, са загубили надежда или са решили, че няма нужда от подаването на нови заявления. Аз ще помоля националните консултанти да ни представят актуални данни отново и да потърсим възможности, за да плащаме лечението на тези хора от един момент нататък през следващата година.

- Как вървят плановете за реформиране на болничната система? Ако кметът на съответния град е от ГЕРБ, ще закриете ли неработещото лечебно заведение там?

- Няма значение от коя партия е кметът. Позицията ни е принципна. И това е смисълът на реформата. Иначе тя не е реална. Вижте, самият кмет от ГЕРБ също ще има интерес от промените. Защото няма да бъде съгласен неговите избиратели да получават помощ, която не е качествена. И той ще има интерес болните да бъдат насочени да се лекуват на по-добри места. Проблемът на местната власт е, че представителите й искат съответните лечебни структури (защото това не са болници) да се запазят само заради работните места, а не заради качеството на лечение. Един далновиден кмет би разбрал, че не това е смисълът - да запазиш работните места за хора, които не произвеждат качество.

- Тоест ще устоите на натиска на кметове или активисти на ГЕРБ.

- Длъжни сме.

- А ще успеете ли?

- Когато се вземе политическо решение и принципът се спазва, то няма причина да не успеем. В момента пациентите и лекарите не са доволни от здравната система, и то с основание. Крайно време е да осигурим на българските пациенти реално, а не псевдолечение. Няма смисъл един човек да попада в болници, които не могат да му окажат нужната помощ, и дори да застрашават живота му. Затова ние искаме да оставим болниците, които могат реално да лекуват, и да осигурим транспорт на хората до тях. В тази връзка един от водещите ни приоритети е ресурсното обезпечаване на спешната медицинска помощ в технологичен и кадрови аспект.


с. 1 с. 2

скачать файл