Дума 5 стр. Фандъкова оставя в София само 500 кучета през 2016 г


с. 1 с. 2 с. 3

04.04.2012


За бюлетина Дейност на НСОРБ са намерени 4 материала
Дума - 5 стр.

Фандъкова оставя в София само 500 кучета през 2016 г.

Столичани ще могат да осиновяват до две бездомни животни

Броят на безстопанствените кучета в София ще бъде намален до 95 на сто през 2016 г. Това предвижда новата програма на общината за овладяване на популацията на уличните животни запериода2012-2016 г.

С документа кметът Йорданка Фандъкова се наема да остави по улиците на столицата около 500 бездомни кучета от сегашните регистрирани над 9200. Според програмата до 2014 г. техният брой ще бъде намален наполовина.

Бездомните кучета ще бъдат кастрирани, обезпаразитени и реваксинирани, пише още в програмата. Тя предвижда убиване на неизлечимо болните и агресивни животни. Общината е подготвила проекти за три нови приюта - за 500 кучета в кв. "Кремиковци", за 350 животни - в район "Надежда" и един приют с кастрационен център в "Младост". На районните кметове ще се дава възможност да организират кастрационни центрове по места.

При представянето на проектопрограмата пред общинските съветници в комисията по стопанска политика зам.-кметът Мария Бояджийска заяви, че общината ще поиска промяна в Закона за защита на животните. Тя е свързана с частта, която дава възможност на столичани да се грижат за животните не в домовете си, а чрез "надзор". Те обаче го правят само когато пожелаят и не носят отговорност за поведението на кучетата, коментира Бояджийска.

Проектопрограмата предвижда още да се ограничат до две кучетата, осиновявани от едно лице. Мярката била, тъй като в момента имало примери с десетки осиновени животни от един човек, които впоследствие отново били пускани на улицата. Шефката на стопанската комисия Порита Радева даде пример за човек, осиновил 100 животни.

При осиновяването на бездомните животни последващият контрол ще е на районните кметове. Те трябва да проверяват къде е животното и дали се спазват условията за настаняването му. Ще се създаде междуведомствена група, която да анализира законодателството. На неправителствените организации се дава правото да строят приюти върху общински терени със свои средства.

ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ ПОМАГА НА КМЕТИЦАТА

Кметът Йорданка Фандъкова няма да може да се справи сама с проблема бездомни кучета и затова държавата в лицето на земеделското министерство ще й подаде ръка. С това се ангажира вчера земеделският министър Мирослав Найденов. В четвъртък той инициира среща за решаването на проблема с представители на НСОРБ, на неправителствени организации, депутати от комисията по земеделие и гори, на Българската агенция по безопасност на храните. Министърът призова на Фандъкова да помогнат и законодателите, и неправителствените организации. В противен случай последните отварят фронт срещу Фандъкова, а това не е начин да воюват, защото до нея този път ще застане и държавата, коментира той.

НДСВ ИСКА ОБЩИНАТА ДА ТЪРСИ МЕЖДУНАРОДНА ПОМОЩ

Столичната община да потърси международна помощ за справяне с проблема с бездомните кучета, предложиха вчера общинските съветници от НДСВ Любка Качакова и Любомир Дацов. Качакова, която ще положи клетва като съветник в четвъртък на мястото на напусналия Владимир Каролев, определи досегашната политика на общината като абсолютен провал. Тя нарече общинското "Екоравновесие" "черна кутия" без контрол, генератор на кучешка мафия. НДСВ започва кампания във фейсбук "Карта на бездомните кучета в София". Столичани ще могат да сигнализират за опасни места с бездомни кучета и да предлагат решения за справяне с проблема.сряда, 4 април 2012

00:04:58


Капитал Daily - 5 стр.

Още от същото

Огнян ГЕОРГИЕВ

Правителството се отказа да променя структурата на управление на европейските пари

Българското правителство няма да променя схемата на управление на европейските пари в следващия програмен период 2014 - 2020 г. въпреки доста неефективните в някои случаи практики в момента. Това стана ясно по време на публична дискусия за структурата на управление, на която министър Томислав Дончев и екипът му представиха резултата от почти едногодишни преговори между различните министерства, общини и експерти.

Според представената схема на управление единствената промяна спрямо сегашния период ще бъде сливането на две от оперативните програми - "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Всички останали остават в същия вид и под същите шапки.

Как се отмени реформата

Това е изненадващо решение предвид обявените преди време амбиции за мащабни реформи в начина на управление на евросредствата.

Опитът показва, че за да се изгради едно ефективно управляващо звено, са необходими поне 3-4 години, заяви Дончев в отговор на въпрос защо не са предвидени нови програми или сливане на старите. "Малко или много тази структура е компромис", призна той.

Това обаче прилича повече на поражение за Дончев и екипа му, които преди година говореха за мащабна реформа в начина, по който се администрират европейски пари. Сред идеите бяха единно звено за управление на централно ниво, сливане на някои от програмите като "Околна среда", "Регионално развитие" и "Транспорт", както и за регионални програми. Единното звено, което да извади експерти извън министерствата и да координира всички програми, се провали още в началото на преговорите. Тогава идеята не срещна одобрението на регионалното и на още няколко министерства. Срещу сливането на програмите е имало възражения и от страна на Европейската комисия, тъй като във водния сектор например има много за вършене и е необходим специален фокус.

Регионалните проекти

Идеята за регионални програми пък е била на масата допреди месец, тъй като има нужда от специално внимание към Северозападния регион, който е най-бедният в целия ЕС. Самият Дончев обаче я е оттеглил заради развитието на събитията в ЕС. "В момента има 150 блокирани ОП в целия ЕС, като голяма част от тях са регионални", коментира той пред "Капитал Daily". Оказва се, че в тях има най-висок процент грешки и нередности. Това според министъра е допълнителен риск за следващия период предвид липсата на достатъчно капацитет на общинско ниво (община Видин миналата година почти фалира).

Това трябва да бъде компенсирано чрез списъци с конкретни проекти, които да бъдат част от всяка програма. Те ще се изготвят по предложения на общините, а след това трябва да бъдат оценявани от междинно звено. Кой ще влиза в тези междинни нива между министерствата и общините още не е ясно. Едно от предложенията е това да се възложи на регионалните съвети за развитие - не особено функциониращи структури, които съществуват от няколко години на ниво региони за планиране. Друга възможност е това да се предостави на Националното сдружение на общините.

Окончателно - следващата година

Правителството ще приеме структурата на управление на еврофондовете за следващия програмен период на заседанието си на 11 април. До 2013 г. трябва да са ясни и списъците с приоритетни проекти. Не са изключени някои промени до края на годината, тъй като започва формирането на работни групи по министерства, които ще обсъждат приоритетите на всяка програма. Образователното ведомство например иска създаването на специална програма "Образование", която да фокусира инвестициите в този приоритетен сектор.

Отсега е ясно само, че огромен процент от средствата, които се очаква да получи България след 2014 г. - 25%, ще бъдат налети в наследника на "Конкурентоспособност" ("Иновации и предприемачество") и в други мерки, свързани с наука (виж графиката). Тъй като това е програмата, която безспорно има най-големи проблеми в момента, утрояването й без промени в управлението не обещава решение. Предстои да се види какъв процент от тези пари ще бъдат управлявани чрез финансов инженеринг, каквито заявки вече има.

сряда, 4 април 2012

Труд - 2 стр.

Никой не ще имоти на бандити

С евтини коли, луксозни имоти, накити, производствени машини и дори стари самолети може да се сдобие всеки, който реши да участва в търговете за продажби на Националната агенция за приходите (НАП). Въпреки изгодните цени обаче купувачи се намират трудно, защото повечето от предложенията не са атрактивни.

Почти всички имоти, които данъчните успяват да разпродадат, са на длъжници. Конфискуваните или отнетите вещи от бандити не вървят. През 2010 г. например не е продаден нито един такъв имот. Причината е, че хората се страхуват да се сдобиват с имущество, което е принадлежало на престъпници, коментираха данъчни.

В имотния регистър на НАП, създаден през м.г., в момента фигурират 175 сгради и терени, от които 10 са били продадени, съобщиха за “Труд” от ведомството.

Изгодни цени за втори дом край морето

Истерията за покупка на втори дом на планина или море отмина. Затова не е изненада, че НАП предлага много апартаменти и офиси в хотели и ваканционни селища на предприемачи, чиито проекти са пропаднали в имотния бум и в момента имат огромни задължения към хазната. Жилищата могат да се вземат на добра цена, но купувачи пак не се намират лесно. Например данъчните от доста време се опитват да разпродадат на парче ваканционното селище “Сидер Лодж” в Банско. Кафе-аперитивът на комплекса е оценен на 100 000 лв., а сауната - 20 000 лв. Фитнесът се предлага срещу 92 000 лв., а началната цена на апартамент в комплекса е само 40 000 лв.

Продават се и 5 атрактивни имота в луксозния комплекс “Марина сити” в Балчик, като апартамент от 94 кв. м с дневна, спалня, антре, столова, кухненски бокс, баня и тоалетна е оценен на 105 870 лв. Собственикът на жилищата дължи на държавата 3,5 млн. лв.

Атрактивно предложение е двуетажна вила с гледка към морето в кв. “Галата” за 54 600 лв. на друг борчлия. За продан е обявен и апартамент в луксозния комплекс “Райска градина” в Кранево. Неговите 55 кв. м застроена площ са оценени на 64 000 лв.

Добри сделки

В края на миналия месец от НАП продадоха два апартамента по 58 кв. м на втора линия в Несебър за по 25 000 лв. Това прави 220 евро/кв. м. Имотите се намират в непосредствена близост до плажна ивица и имат излаз на пътя Несебър - Равда. Двете жилища са ново строителство, в комплекс от затворен тип, който разполага със самостоятелен басейн.

Ако търсите нещо още по-евтино, можете да си купите двустаен или тристаен в Бобов дол при средна начална цена 5-6 хил. лв. Друг е въпросът какво ще го правите и дали ви е нужен. Апартаментите са сред активите на дружеството в ликвидация “Колош” ЕАД. Преди 5 години агенцията обяви за продан общо 405 жилища, половината от които вече се продали. Остават обаче към 200, като част от тях не са в добро състояние.

В началото имаше софиянци, които купуваха от евтините апартаменти в Бобов дол за възрастните си родители, защото животът в градчето е по-евтин, отколкото в столицата, казва бившият ликвидатор на “Колош” Стоян Станков. За последната година обаче цената на жилищата скочила с около 20% заради повишаването на данъчните им оценки и интересът секнал.

От търговете на НАП обаче могат да се купят изгодно не само имоти, но и коли. Изобилието обаче не е голямо, защото министърът на финансите има право да разпределя на всички министерства и агенции конфискуваните в полза на държавата или прибраните от длъжници моторни превозни средства (МПС). Например през 2010 г. министър Симеон Дянков е раздал 56 МПС на бюджетни организации, като 30 от тях са отишли в МВР, 5 - в НСО, 10 - в общините.

Евтини коли

Ако търсите малък джип на старо, може да се пробвате на търг във Велико Търново за “Сузуки Самурай” от 1988 г. с първоначална цена 1000 лв. Ако ви трябва бус, в НАП също имат наличен - червено “Рено Експрес” от 1986 г. за 650 лв. Но трябва да побързате преди ръждата да ги е изяла.

В София човек може да се сдобие с лекотоварен автомобил “Пежо Боксер 350”, ако прецени, че начална цена от 3580 лв. го устройва. Срещу 1200 лв. се предлага лека кола “Сузуки Суифт 1000”, а “Пежо Пантер” - за 4800 лв.

За всекиго по нещо

Ако не се нуждаете от кола или апартамент, сигурно има други интересни вещи, обявени за продан от НАП, които могат да ви влязат в употреба. Например бетоновоз, дрехи, тестобъркачка или шприцове за пълнене на кроасани.

В Стара Загора наскоро данъчните пуснаха на таен търг например фадрома, камион ЗИЛ и цял тъкачен цех в Казанлък с терен от 15 700 кв. м към него. Високата начална цена на имота обаче възпира купувачите - 2,8 млн. лв. НАП в София пък се опитва да продаде цял завод - бившия комбинат “Стоманени тръби” в Септември. Срещу 7,4 млн. лв. купувачът му ще се сдобие с близо 490 000 кв. м земя и 23 сгради.

сряда, 4 април 2012

00:01:00


Труд - 6 стр.

Смолянски помияри - под тепетата

Най-опасните и зли смолянски кучета ще бъдат карани в приюта в Пловдив, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ). Доскоро общината плащала годишно около 60 хил. лв. на зооветеринарен комплекс в Смолян, който според кмета не е вършил никаква работа и затова е бил затворен миналата есен.

Около 1000 са безстопанствените кучета, които населяват територията на Смолян. Очаква се през този месец фондация „Четири лапи" да започне кастрация и обезпаразитяване.

сряда, 4 април 2012

00:01:00


Труд - 7 стр.

Суперджамия в Кърджали

Вилдан БАЙРЯМОВА

Турция дава 12 млн. лв. за най-големия мюсюлмански храм в България

Дирекцията по вероизповеданията на Турция дарява 12 млн. лв. и готов проект за изграждането на нова джамия за 1500 души в Кърджали, научи „Труд".

Дарението е предназначено за джамийското настоятелство в най-големия квартал „Възрожденци", потвърди ферад Саид, член на настоятелството. Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България.

Минарета като комини

Сградата ще се разпростре върху 1400 кв. м и минаретата ще

бъдат високи поне колкото комините на ОЦК. Молитвеният дом ще се вижда от всяка точка на града. Отреденото място е в крайния квартал „Прилепци" по пътя към стената на яз. „Кърджали". Две местни фирми вече се конкурират за поръчката. „Все още нещата са в процес на подготовка, Главното мюфтийство не се е произнесло. Чакаме становището му", каза районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Неговият предшественик Шабанали Ахмед преди няколко години посетил дирекцията по вероизповеданията в Турция и настоял да получи проект за голяма джамия в града. Ахмед в момента е председател на Висшия мюсюлмански съвет. Въпреки че Мехмед увърта, от настоятелството казаха, че папките с проекта са при тях. „Имаме проект, но финансирането не е уточнено", заяви вчера пред „Труд" Шабанали Ахмед. До пазара в Кърджали има джамия, но тя отдавна е тясна за всички богомолци. Преди 7 години беше отреден парцел за нов храм на десния бряг на река Арда в пряка

близост с жилищните блокове, но протести спряха строежа. През 2007 г. общинските съветници подкрепиха решението за нова джамия по пътя за язовира. След като сайтът 24Rodopi. com пусна новината, десетки кърджалийци я коментираха. А хляб за хората?

Един от форумците написа: „Освен да правите джамии друго можете ли? Дайте хляб на хората и работа те сами ще си направят храмове и ще влизат доволни в тях."„Кмете,кога ще измиете улиците, не се диша от прахоляк!", призовава друг недоволен гражданин. „Да построят една нормална джамия и с другите пари да направят хаир на народа, а не да измислят само глупости, с които да разделят хората", смята трети. „Това е добра новина, ще даря някой лев!" и „Машала" са част от останалите отзиви.сряда, 4 април 2012

00:01:00


Труд - 42 стр.

15 страни на фест във Варна

Състезатели от 15 страни на 4 континента - Европа, Азия, Африка и Америка, досега са заявили участието си в Десетия юбилеен международен спортен фестивал. Това съобщи Десислава Ягодин, президент на Българската работническа федерация (БРф) „Спорт и здраве" - КНСБ. Състезанията ще са от 6 до 10 юни, като за първи път надпреварата ще е в гранд хотел „Варна".

„Дисциплините в програмата ще са от общо 15 спорта - уточни Десислава Ягодин, която е и вицепрезидент на Международната

федерация за работнически спорт (КНСБ). - Очакваме около 2000 спортисти, което автоматически превръща фестивала в най-масовото състезание у нас през годината. Срокът за заявките на българските участници изтича на 20 април."

фестът ще мине под патронажа на Кирил Йорданов, кмет на Варна, и ще бъде подкрепен от спортното министерство. Организатор на състезанията е БРф „Спорт и здраве", а шеф на организационния комитет - Пламен Димитров, президент на КНСБ.

сряда, 4 април 2012

00:01:00


24 Часа - 40 стр.

Кметът на Смолян задължи оркестър да свири 2 часа дневно

Концерти от два часа дневно на две места в Смолян изнася общинският духов оркестър. Вечер изявите са в подстъпите към ларгото, а сутрин оркестърът свири пред общината и областната управа. Вчера сутринта обаче било студено и металните инструменти мъчели музикантите. Затова изявите им ще се преместят на обяд. Оркестърът аха да бъде закрит в края на м.г. заедно с ансамбъл "Родопа" по настояване на кмета Николай Мелемов (на снимката), за да се спести издръжката им от близо 300 хил.пв. След шумен скандал обаче издръжката на ансамбъла бе поета от държавата, а оркестърът остана на общинско финансиране.сряда, 4 април 2012

00:01:00


Стандарт - 13 стр.

Рибарите може да вземат повече пари от Европа

Мария ВЪЛЧЕВА

Еврокомисарката по морско дело и рибарство Мария Даманаки посети на 29 и 30 март Румъния и България, за да се запознае отблизо с проблемите на двете страни по тези въпроси. Тя пристигна от Букурещ в София с добри новини - че българският риболовен кораб, арестуван миналата година в румънски води за нелегален риболов, ще бъде освободен още тази седмица. Но и със строги предупреждения, свързани с проблемите на България с усвояването на средства по европейската програма "Рибарство" и настояване да действаме по-бързо, за да можем да усвоим максимално заложения бюджет.

.- Г-жо Даманаки, наскоро стана ясно, че България не е могла да усвои над 4 милиона евро по програма "Рибарство" и те ще бъдат отрязани от бюджета за следващия финансов период. Има ли шанс да си ги върнем?

- Надявам се, че програма "Рибарство" ще има същия капацитет, може би дори малко повече, защото в момента се извършва реформа. Надявам се, че за следващия финансов период България може да получи повече. Но междувременно трябва да се забързаме. Нуждаем се от добри институции тук и добро взаимодействие с Брюксел. Това обсъдихме с министър Мирослав Найденов, той ме информира за някои промени, което е добре, но трябва да работим заедно и имаме нужда от резултати. До края на тази година ще видим как се развиват нещата.

- Какво ще се случи с програма "Рибарство" за следващия период 2014-2020 г.? Ще има ли някакви нови възможности за България?

- Мисля, че ще има много нови възможности за България, защото искам да променя начина, по който харчим парите в Европа като цяло. Основната промяна е, че искам да дадем повече пари за малките съдове. Досега повечето пари се даваха за строеж на големи, огромни кораби. Сега се опитваме да подпомогнем малките рибарски райони и местните общини. България ще има голямо предимство, тъй като по-голямата част от българския риболовен флот се състои от малки съдове. Ще дадем повече пари и за аквакултури както в сладководни басейни, така и в морски води. И разбира се, ще дадем пари на малките общини за малки пристанища, за риболовни съдове, за преработка на рибата, за организиране на туристически събития.

- Очаква ли се процедурите за кандидатстване да бъдат опростени, тъй като много хора се оплакват, че са твърде сложни?

- Да, прави са, наистина са твърде сложни, не става въпрос само за България или новите страни членки. Да, имаме проблем със сложността и бюрокрацията. Това е нещо, с което трябва да се сблъскаме и то важи за всички държави. Опитваме се да опростим правилата, но невинаги е лесно, защото това са пари на европейските данъкоплатци и трябва да ги харчим в пълна прозрачност.

- Рибата ще стане ли деликатес?

- О, да, тя вече е деликатес. Това е много важна храна, най-важният източник на протеини. Има изследвания, които показват, че тя е незаменима за бебета и малки деца. Затова трябва да дадем положителен отговор на увеличаващото се търсене. Всеки има право да консумира риба. Затова трябва да сме сигурни, че всички граждани имат достъп до риба на добра цена.

сряда, 4 април 2012

01:24:57


Стандарт - 11 стр.

Идват нови 4 млрд. за бизнес от Европа

Наталия МАЛЧЕВА

Намаляват броя на оперативните програми, по които се финансират европроектите

Близо 4 млрд. лв. от ЕС може да вземе бизнесът през периода 2014-2020 г., обяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Това е общият размер на парите по ОП "Иновации и предприемачество", която ще замени настоящата ОП "Конкурентоспособност" (ОПК). До края на годината амбицията е 100% от бюджета на настоящата ОПК, който е 1,12 млрд. евро, да бъде в процес на изпълнение, каза министърът на икономиката Делян Добрев. От 2014 г. ще има една оперативна програма по-малко, защото ще се слеят "Техническа помощ" и "Административен капацитет", обяви Дончев. Така за обучението на чиновниците вместо финансовото министерство ще отговаря МС. Ведомството на Дянков ще продължи да одитира средствата от ЕС, каза Дончев. Общинските пътища може да излязат от обхвата на ОП "Регионално развитие" и да се влеят в новата ОП "Транспортна инфраструктура", каза зам. строителният министър Николай Нанков. Ако това стане, според експертите е възможно пътната агенция също да смени шапката и да премине към транспортното министерство. Общо за 20 млрд. лв. от ЕС ще се бори страната ни за периода до 2020 г. В програмите, които ще защитаваме в Брюксел, ще бъдат включени индикативни списъци с проектите, които може да се финансират по тях. Кои проекти да влязат в предварително одобрения списък, вероятно ще решават регионалните съвети за развитие, каза Дончев.

***

Текст под снимка:Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и началникът на кабинета му Радостина Ангелова представиха бъдещите оперативни програми

сряда, 4 април 2012

01:24:35


Стандарт - 10 стр.

Пловдив си взима имоти от Гергов

Община Пловдив си иска част от 9-те имота на смесеното дружество "Пълдин Туринвест" в Стария град, съобщи кметът Иван Тотев. Апортираните в дружеството имоти са западнали, мотивира се Тотев. Общината участва с 25% в дружеството, а останалите 75% са на бизнесмена Георги Гергов. Когато дружеството беше учредено през 2006 г. общината държеше 75% в "Пълдин Туринвест", но впоследствие делът й пада под 25%. Сред имотите на фирмата са Ритуалният дом на ул. "Съборна", Домът на художниците, бившето Каблешково училище, както и Испанската и Церетелевата къща. През ноември 2010 г. фирма "Пътища Пловдив" АД, също собственост на Гергов, прехвърли безвъзмездно на общината 1 886 625 акции с право на глас. Така общината вдигна дела си в "Пълдин Туринвест" до 25%. Малко след създаването си дружеството придоби и в момента държи 50,36% от "Международен панаир Пловдив" АД.сряда, 4 април 2012

01:24:31


Стандарт - 9 стр.

VIP услуги за чужди инвеститори

Мила КИСЬОВА

Всеки чужд инвеститор в България ще получи VIP услуга от Българската агенция за инвестиции. Към фирмите, решили да правят бизнес у нас, ще се прикрепят персонални отговорници, които ще са служители на агенцията. Те ще придружават инвеститорите при посещенията им в държавните и общинските администрации и ще им съдействат за набавянето на различните разрешителни. Идеята е да се намалят бюрократичните спънки и фирмите да се снабдяват по-бързо с необходимите документи, обясни министърът на икономиката Делян Добрев. Там, където по закон се изисква месец за получаване на документ, това ще става за 3-4 дни, уточни Добрев. Той заяви, че предстоят законови промени, които да разширят правомощията на Българската агенция за инвестиции.

сряда, 4 април 2012

01:24:24


Стандарт - 5 стр.

Седми блок с кметско лоби

Райна ТОШЕВА

Кметове на дузина общини в Северозапада България обявиха подкрепата си за VII блок в "Козлодуй". От 40 години крайдунавските селища са донор на работна сила за централата, а един нов реактор решава проблемите с поминъка на местните хора за десетилетия напред. Градоначалникът на Козлодуй Румен Маноев събра управниците, които се подписаха под декларация до премиера Бойко Борисов. В документа се подчертава, че правителството може да разчита на местната общност, която от години е убедена, че новата ядрена мощност трябва да се построи именно в Козлодуй. Още повече че след изграждането на Шести блок през 1989 година в региона не е направена нито една голяма инвестиция. Кметското лоби за Седми блок смята, че може да бъде полезно не само в реализацията на проекта, но може да помогне и в преодоляването на антиядрените настроения, които съществуват в страната, но не и в този край. В този смисъл двама от лобистите са готови да бъдат тествани, защото са навъртели по 10 години стаж в АЕЦ. Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски е бил хирург в централата и гарантира за качеството на здравето и живота на персонала.

сряда, 4 април 2012

01:23:59


Монитор - 31 стр.

Топборец с корупцията в Косово арестуван за подкупи

Шефът на Отдела за борба с корупцията в специалната прокуратура на Косово Назми Мустафи е бил арестуван в своя офис по обвинение в корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние, съобщи Танюг. Прищинският вестник “Зъри” пише, че ръководителят на Отдела за борба с корупцията, основан от косовския премиер Хашим Тачи, е бил арестуван в понеделник във връзка с разследване, водено от прокурори от европейската мисия ЕУЛЕКС, според което шефът на отдела за борба с корупцията е заподозрян във вземане на подкуп от поне един заподозрян в корупция, разследван от неговото ведомство.В деня, когато беше арестуван прокурор Мустафи, в съвместната акция на косовската полиция и ЕУЛЕКС са били арестувани и Решат и Джелал Жерка от Джаковица, негови приближени. Те са заподозрени, че по заповед на Назми Мустафи са изнудвали няколко души, които били разследвани за корупция, за солидни суми пари, като в замяна им е било обещано оттегляне на обвинениятасрещу тях, съобщава вестник “Зъри”.Източници на вестника в ЕУЛЕКС потвърдили арестите. Канцеларията за информация на мисията на ЕС заяви, че ЕУЛЕКС е арестувала две лица за корупция, но не посочи други подробности.Мустафи ръководеше службата за борба с корупцията от създаването й през 2010 г., като участваше в много щекотливи случаи като разследването срещу директора на централната банка на Косово Хашим Рекжепи, който беше обвинен в корупция, злоупотреба със служебното му положение, укриване на данъци и пране на пари - почти същото, в което се обвинява Мустафи, припомня balkaninsight.com. Интересен е фактът, че Рекжепи беше оправдан по всички точки на обвинението. Преди да поеме службата за борба с корупцията, Мустафи 9 години е работил като прокурор.Разследването срещу Мустафи продължило близо година, като се наблюдавали случаи, в които преследването на заподозрени в корупция е прекратявано поради липса на доказателства или е било наредено освобождаването им.Миналата седмица Агенцията за борба с корупцията публикува годишния си доклад, според който са получени сигнали за 121 души, заподозрени в корупция през 2011 г. Шефът на агенцията Хасан Претени не назова имена, но заяви, че в списъка има петима бивши и настоящи кметове на общини в Косово, както и други високопоставени служители. Според Претени Косово губи по повече от 10 милиона евро на година от корупцията сред държавните служители.сряда, 4 април 2012

01:10:43


Монитор - 5 стр.

Спасяват малките болници от закриване

Малките общински болници по места няма да бъдат закривани. Ако общинските съвети имат конкретни предложения, като например да ги преструктурират в хосписи или в болници за долекуване, всеки случаи ще се разглежда и решава индивидуално, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Хасково вчера. Това бе първото й посещение извън столицата, откакто пое поста преди две седмици. Ключовите реформи в болничната помощ не могат да бъдат извършени до края на този мандат, но ще бъдат направени в следващия, обяви Атанасова. По думите й още поне една година няма да бъдат въвеждани диагностично-свързаните групи, тъй като за тях предстои да бъде доизградена интегрираната електронна система в здравеопазванетокакто и да бъдат обучени за работа с тях служителите на здравната каса, икономистите в болниците и мениджърите им. Дотогава финансирането на лечебниците ще става по клинични пътеки, както е и сега. По тях обаче Националната здравноосигурителна каса плаща само за лечение на основната диагноза, но не и за хроничните заболявания или възникналите усложнения, докато човек е в клиниката. По тази причина болниците трупат дългове, тъй като не могат да не лекуват и съпътстващите заболявания на пациента, но за тях НЗОК не им плаща, поясниха от пациентските организации. За разлика от тях диагностично-свързаните групи позволяват клиниките да получават финансиране за всяка медицинска услуга, оказана на болния. Атанасова обсъди с лекари от хасковската болница идеята диспансерите да преминат към областните болници или към закъсалите финансово лечебни заведения. Според нея по този начин болниците ще получат сигурни пари от държаватакоято сега плаща директно за диспансерите. По думите й този вариант може да сработи още до края на годината.Предстои да се преразгледа и методиката, по която НЗОК плаща на болниците, каза още здравният министър и допълни, че веднага щом новоизбраният управител на касата д-р Пламен Цеков подпише договора си за управление, ще започне интензивна работа за решаване проблемите на лечебните заведения. В Хасково Атанасова откри обновеното отделение на физиотерапия и рехабилитация в многопрофилната болница.сряда, 4 април 2012

00:39:55


Монитор - 6 стр.

Общината дарява тревата между блоковете

Собствениците на апартаменти ще могат да придобиват междублоковите пространства, ако ги поддържат за срок от 10 години. Това предвижда проект на наредба на Столичната община, написан от главния архитект Петър Диков, който предстои да бъде обсъден в комисиите на общинския съвет. Той предлага още собствеността върху зелените площи да се разпределя в зависимост от притежаваните части от коридорите в блоковете. За да станат собственици на градинките и тротоарите, столичани ще трябва да ги почистват и поддържат. Те обаче няма да са длъжни да ремонтират тротоарите. В междублоковите пространства ще е забранено да се паркират коли, да се складират боклуци, както и да се поставят огради с височина над половин метър. Ще е забранено предоставянето за ползване на трети лица. Нарушителите ще бъдат глобявани с 50 до 500 лв. В проекта е записано още, че собствениците на жилища, които поддържат градинките за своя сметка, ще имат предимство при кандидатстване с проекти за нови детски и спортни площадки не само от общините, а и от еврофондовете.сряда, 4 април 2012

00:39:42


Монитор - 10 стр.

8 млрд. евро за нови магистрали и жп линии

За изграждането на пътна инфраструктура като жп линии, магистрали и скоростни пътища за следващия програмен период от 2014 до 2020 г. държавата е планирала 8 млрд. евро, като очакваните средства, които ще бъдат отпуснати на страната ни, възлизат на около 2 млрд. евро. Това бе съобщено ясно на форум за проектите по ОП „Транспорт”, организиран от Министерството на транспорта вчера. Според правилата на ЕС сумите, отпуснати на всяка държава-членка, са в размер на 2,5% от БВП. Очакванията сумата за страната ни да се увеличи с около 10 на сто все още не са потвърдени и вероятно отговорът ще стане ясен почти в началото на новия програмен период. Транспортното министерство е подготвило списък с проектиза финансиране след 2014 г., който включва 12 пътни и жп проекта по европейските коридори, 8 проекта, лежащи на разширената европейска транспортна мрежа, 4 проекта за корабоплаването по Дунав, 2 проекта за интермодални терминали, 4 проекта за системи за управление на трафика и за закупуване на локомотиви и вагони.Държавните институции разчитат на нови финансови инструменти, които ще допълнят липсващите средства. Така новата жп линия София-Видин, чиито индикативен бюджет възлиза на 2,7 млрд. евро, може да бъде финансирана изцяло по новия финансов инструмент на ЕС Connecting Europe Facility, каза министърът на транспорта Ивайло Московски.Този европейски финансов инструмент осигурява 50 млрд. евро и е предвиден за приоритетно финализиране на европейските транспортни коридори, за които финансирането по ОП „Транспорт” за съответните държави не е било достатъчно. Избран след конкурс испански консорциум е изготвил 33 идейни проекта за бъдещата жп линиямежду Видин и София, като са избрани три от тях. Вече е одобрен и докладът по ОВОС за първата половина на трасето, който е разгледан в съответните 25 общини. По изцяло новата жп линия Видин-София е предвидено скоростта на движение да е между 160 и 200 км/ч. Сега разстоянието от 270 км. се преминава за над 6 ч .По новата линия ще се пътува само 2,5 ч..Сред бъдещите проекти само участъкът от магистрала “Струма” в района на Кресненското дефиле се оценява на над 1 млрд. евро, магистрала “Хемус” също ще излезе над 1 млрд. евро. Всички те са предвидени за реализация през следващия програмен период. За изграждането и на 4-лентов скоростен път от Видин до Ботевград са нужни около 190 млн. Евро, или по 1 млн. евро на километър. За този път до 2014 г. трябва да има пълна проектна готовност.сряда, 4 април 2012

Монитор - 14 стр.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: 70% от уличните кучета са били домашни

10 екипа ще ловят бездомните животни

- Госпожо Фандъкова, говорила сте с министър Найденов, който е бивш шеф на „Екоравновесие”. Даде ли ви съвет как да решите проблема с уличните кучета и обеща ли помощ?

- На първо място трябва да бъде спешно променена наредбата за изискванията за приюти, така че да можем да започнем изграждането им, без това да струва толкова много пари на софиянци. Получих от него уверение, че ще има промяна на наредбата в скоро време. Очаквам и промени в закона, така че да се увеличат възможностите за контрол на популацията от бездомни кучета. Още миналата година ние предприехме всички възможни стъпки за контрол над домашните кучета. Знаете, че това е една от основните причини за наличие на бездомни кучета. Според „Четири лапи” 70% от уличните кучета са бивши домашни. Тези данни ме изненадаха. С наредбата за домашните кучета освен задължителната регистрация въведохме и задължително поставяне на чип, така че ако се загуби кучето, да се установи кой е собственикът му и то бъде върнато при него. Собствениците на кучета, които разрешат общината да им постави чип тази година, не дължат данък за кучето. Освен това, който кастрира домашното си куче, не дължи данък. Имам проучвания в Европа и в цивилизовани страни извън Европа как се осъществява контрол върху домашните животни. Той е изключително сериозен.

Освен това удвояваме екипите, които залавят кучетата, но сме ангажирали пилотно районни кметове да участват в засилената дейност по кастрирането, като сключват договори с ветеринари, а обучени доброволци да залавят кучетата. Това ще се прави със засилен контрол върху изразходването на средства и качеството на кастрацията. Иначе за първи път от края на миналата година въведохме и поставяне на чип на кастрираните бездомни кучета. Това е методът, който ще ни помогне за ефективния контрол, за да не се случва така, че кастрирано куче води малките си.

- Много ли са тези случаи?

- Не зная колко са, но със сигурност ги има и хората ги виждат по улиците. Проблемът с уличните кучета не може да се реши с магическа пръчка. За да започнем поставянето на чипове на кастрираните, имахме 1 г. работа и убеждаване. Имаше съпротива от страна на организации, които може би нямаха интерес да има толкова засилен контрол при кастрирането.

- Имате по един ловец в екип. Предвиждате ли да увеличите ловците в тях?

- Това е идея, но въпросът е да се намерят такива специалисти. Новият директор на „Екоравновесие” има задача да състави минимум 10 екипа за тази година. Аз съм му казала колкото може, ако намери повече и ако се докаже, че работят ефективно, ще видим стигат ли парите или не. Контрола върху средствата и резултатите ще осъществяваме ежеседмично с отчетите на „Екоравновесие”. Задача номер едно ще е реакцията към агресивните кучета. Търся подкрепа от обществото – да не оставяме агресивните кучета на улицата с усложнени процедури.

- Вярно ли е, че за да бъде приспано едно куче, има комисия от 5 човека и ако представителят на екоорганизация гласува против, то гласът му има силата на вето?

- Действително комисиите са от 5 човека, но е достатъчно решението да се вземе от трима. Ние работим с неправителствени организации, които са достатъчно сериозни и отговорни, които знаят, че грижата за животните минава през грижата за хората и че едното не противоречи на другото. Така че наистина се надявам да продължим да работим с много от тях. Например благодарение на „Четири лапи” миналата година успяхме да влезем в ромските квартали. Техни екипи правеха кастрациите на бездомните кучета там. При всички случаи това е източник на популация. Аз разчитам на „Четири лапи” да продължи да работи с нас и даже още по-активно, защото те са опитни и имат добри експерти. В същото време Animal rescue, които стопанисват приюта в Горни Богров, също имат много добри практики за осиновяване. Аз разчитам на тези организации и мисля, че с общи усилия можем да се справим.

- Не трябва ли да има последващ контрол за осиновяването на кучета и за надзора?

- Такъв контрол е задължителен. И в програмата за овладяване популацията на бездомните кучета залагаме точно на такива мерки за контрол. Обаче трябва първо да се промени Законът за защита на животните. Това е право и ние не можем да го ограничим. Когато отидат екипите, за да заловят кучетата, излиза надзорникът и казва, че кучетата са негови и не са агресивни. За мен всички, които искат да се грижат за кучета, са добре дошли, но трябва да ги отглеждат в домашни условия и да носят отговорност. Ние знаем, че за съжаление инциденти стават и с домашни кучета, но тогава е ясно кой носи отговорност. Когато аз нося отговорността за инцидентите с бездомните кучета, трябва да имам възможността да се справя по-бързо с този проблем.

- Решение ли е кастрирането на кучетата и връщането им обратно?

- Пред мен е цялото европейско законодателство и европейската практика. В повечето страни въпросът се решава с комбинация на методи – кастриране на всички бездомни кучета и връщане на неагресивните, както и задържане на агресивните и приспиването им.

- Хората търсят виновник. Кой е виновен?

- При всички случаи пряко отговорно е „Екоравновесие”. То е създадено, за да се реши проблемът. Самият факт, че 2 пъти сменям директора на предприятието, означава, че не съм доволна от работата му. Последният беше сменен преди инцидента с професора от миналата седмица. От друга страна, означава, че от страна на заместник-кмета Мария Бояджийска има сериозен контрол. Ако една оставка реши проблема – това е най-лесното. Въпросът е да се назоват причините да се засили контролът. Знаете, че аз лично възложих проверката преди 2 г. на работата на „Екоравновесие” и след установяване на редица нарушения съм подала сигнал в прокуратурата. През 2009 г. бюджетът на предприятието е бил около 1,4 млн. лв., а сега е малко над 800 000 лв. и резултатите са идентични. Наистина смятам, че успяхме да засилим контрола върху разходите на предприятието. Възложила съм ежемесечен отчет на изразходваните средства и постигнатите резултати. Хората са абсолютно прави, когато питат къде отиват парите. За да се знае къде отиват, трябва да се дава информация непрекъснато, защото без работата на „Екоравновесие” и без този бюджет означава да се откажем изобщо да работим по въпроса.

- Как ще стимулирате осиновяванията?

- Правим го и сега. Осиновителите са освободени от данък. Обмисляме и други стимули и съм готова да приема всякакви предложения за тях, за да мотивираме хората да се грижат за кучетата така, както трябва, а не само формално. Вчера отново говорих с министъра на земеделието и в четвъртък ще се проведе дискусия в парламента и въпросът ще се постави на национално ниво. Кучетата мигрират. Вчера се потвърди от представителя на „Четири лапи”, че ги извозват от други общини в София. За съжаление няма как да докажа това, а и да го докажа – какво от това.

- Докъде стигнахте с аварийните ремонти?

- Те приключиха в края на миналия месец. На големите булеварди приключиха ремонтите и за аварийни ремонти сме дали около 80 000 лв. при над 200 000 през миналата година. Сега платихме по-малко, защото през есента подготвихме булевардите за зимата и дупките бяха по-малки. Започнахме плановите ремонти по заявки на районните кметове. Вече се работи в някои квартали.

- Докъде стигна изграждането на кръстовищата на 2 нива?

- Първото в „Младост” се строи и ще е готово през юни. Следващата седмица започва изграждането на кръстовището на две нива при Телевизионната кула. Там вече са поставени табели с визията на проекта и има строително разрешително. В момента се работи върху строителното разрешително на кръстовището на „Иван Евст. Гешов” и „Георги Софийски”. Проектите ще са готови до края на следващата година. Останалите две естакади се проектират – на Семинарията и на бул. „България” и „Иван Евст. Гешов”. Правим ги поетапно, за да не блокираме София. Започваме и ремонта на надлез „Надежда”. Едновременно с това предстои и цялостна реконструкция на бул. „Мария Луиза”от надлез „Надежда” до Лъвов мост. Това трябва да е готово в следващите месеци. Дори и след пускането на втория лъч на метрото от „Надежда” до бул. „Черни връх” ще има трамвай по бул. „Мария Луиза” Той няма да се движи само по пешеходния участък на бул. „Витоша”. Там започваме първия етап на реконструкцията на булеварда. През следващата година ще заложим средства и за продължаването.

- Екоексперти казаха, че механично-биологичното третиране щяло да оскъпи преработката на тон боклук с 60 евро. Искат заводът да е в центъра и да се използва за изгаряне на отпадъците.

- Учудих се, че екоексперти искат изгаряне. Темата какъв да е заводът е остаряла. Депото ще е готово до края на годината. Очакваме приключване на обжалванията на обществената поръчка за строителството на компостиращата инсталация. Строителството ще започне буквално след седмици и правим конкурса за завода. При осигурено безвъзмездно европейско финансиране, при проект, минал през всички възможни сита на национално и на европейско ниво, да продължим да разсъждаваме дали това е технологията или не, мисля, че не е отговорно.

- Ще спрете ли конкурса за рекламите до 4 кв. м?

- Запознах се с доклада на главния архитект за това. Желанието му е продиктувано от нашия проект, който подготвяме за кандидатстване за европейски средства за цялостна реконструкция на централната градска част. Това за мен е може би най-важният проект за следващия програмен период 2014 – 2020 г. В този смисъл е резонно конкурсът да бъде спрян.

Визитка


Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност руска филология

Заместник-кмет по образование 2005 – 2009 г., кмет от 2009 г.

Директор на 73-то СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" – София, 1998 – 2005 г.

сряда, 4 април 2012

00:38:44с. 1 с. 2 с. 3

скачать файл